Despre cât de complicate sunt vremurile în care trăim vorbim de mai bine de 9 luni. Despre adaptare și echilibru vorbim de asemenea. De cele mai multe ori discuțiile sunt concentrate pe adult, pe nevoile și capacitatea lui de a face față acestei situații. Iar acesta nu este un lucru rău atâta timp cât adultul este responsabil de sănătatea lui și nu în ultimul de cea a celor din jurul lui. Dar copiii? Cum procedăm cu copiii?
Responsabilitate
Ca adult e bine să știi că fricile tale, anxietățile sunt simțite, percepute de copil care adesea este copleșit și neajutorat, uneori chiar disperat și nu poate vorbi despre asta. Spre deosebire de adulți, copilul, deși are rațiune și creativitate, nu are experiențe. Ca noi toți, copilul este o ființă bio psiho socială și multe dintre suferințele ce apar în dezvoltarea sa biologică și psihologică pot fi ameliorate sau rezolvate în mediul social.
Recomandări
Este recomandabil ca tu, adultul, să rămâi cât mai puțin în contact cu știrile care îți generează anxietate, să tragi aer în piept, să bei apă, să te relaxezi înainte de întâlnirea cu un copil.
Mai apoi, în interacțiunea cu el, nu te confesa, oricât de matur pare, nu îl avertiza apocaliptic, nu îl amenința. Există pericole dar e important ca el să afle de la tine ce poate face, să se simtă împuternicit, nu să afle care este cel mai negru scenariu. Măsurile de protecție trebuie comunicate firesc, sub formă de joc, acompaniate de cântecele sau ritmuri muzicale. Scopul tău este de a-l învăța nu de a-l speria.
*Material realizat în colaborare cu psihologul Anda Păcurar pentru programul educativ Școala siguranței Tedi. Aceste informații precum și multe altele de interes pentru elevii de clasa I și pentru părinții acestora se regăsesc pe site-ul programului www.scoalatedi.ro.
Foto fr si main: By Olga Rolenko /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice