Comunicat de presă
Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului, Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică anunță lansarea campaniei ”Povestea ta, de ziua noastră”, campanie de susținere a femeilor cu cancere genito-mamare. Campania are ca obiectiv susținerea pacientelor pe tot parcursul bolii astfel încât ele să își poată dezvolta abilități de autoreglare emoțională pentru a face față bolii și traiectoriei acesteia (de la etapa de screening, diagnostic, tratament, remisie sau îngrijire paliativă).
Campania se va desfășura în perioada 1-8 martie 2021 sub forma unor webminarii dedicate pacientelor și a unor workshop-uri dedicate profesioniștilor din sănătate care abordează mai multe teme:
1 Martie - Cancerele din sfera genito-mamară
2 martie - Comunicarea profesioniștilor din sănătate cu pacienta & Ce trebuie să întreb medicul când aflu ca am cancer?
3 martie - Probleme de diagnostic
4 martie - Mituri în nutriția pacientului oncologic
5 martie - Reconstrucția mamară - aspecte estetice și adaptarea psihologică în perioada de supraviețuire
6 martie - Cancerele în sarcină
7 martie - Relația de cuplu în timpul și după tratamentul oncologic
8 martie - Reintegrarea socio-economica a femeilor cu cancere genito-mamare
„Am inițiat această campanie motivați fiind de o premisă prezentă constant în activitatea noastră: provocările unei femei care primește un diagnostic oncologic sunt mult diferite de cele cu care era obișnuită. De aceea, pe lângă asigurarea unui act medical riguros, noi, profesioniștii, avem datoria a le îndruma pe toate palierele care le asigură confortul fizic și emoțional. Din nefericire, în România sunt multe femei care au nevoie de astfel de îndrumări dacă ar fi să ne raportăm la un singur parametru și anume că doar cancerul de sân la femei are o pondere de 27,9% din totalul cancerelor. Însă mai există și cancerul de col, de endometru, ovarian, vulvar și vaginal, cancere care cresc numărul femeilor care au nevoie de îndrumare și suport.” - Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Președinte Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică.
Pe tot parcursul lunii februarie, persoanele interesate se pot înscrie gratuit la webminariile care vor avea loc în perioada 1-8 martie. Timp de 8 zile, experți în domeniu, medici și psihologi, dar și femei care au trecut prin această experiență vor împărtăși informații, resurse și vor oferi inspirație pentru a merge mai departe.
”Îngrijirea pacientului oncologic trece printr-o importantă schimbare de paradigmă, de la managementul patologiei maligne la abordarea centrată pe pacient, în care din ce în ce mai multă atenție este acordată aspectelor psihosociale. Provocările din viața pacientelor cu cancer se amplifică reciproc, se aglomerează, se suprapun și produc efecte psihosociale cu un impact semnificativ în ceea ce privește calitatea vieții acestora. Tocmai de aceea, îmbunătățirea calității vieții trebuie să fie scopul suprem al tuturor profesioniștilor care lucrează cu pacienții oncologici.” - Florina Pop, Psiholog clinician specialist, Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă", Cluj Napoca.
La fiecare 15 secunde, o femeie din lume este diagnosticată cu un tip de cancer genital sau mamar. În România, doar anul trecut 20 275 de femei au trecut printr-o astfel de experiență. Dintre acestea, cancerul de sân are o pondere de 27,9%, urmat fiind de cancerul de col uterin 7,8%, cancerul de endometru 5,4% și cancerul ovarian 4,4%.
Mai multe informații despre campanie se regăsesc AICI
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural