IN ACEST ARTICOL:

Hipoglicemia este una dintre cele mai neplăcute și potențial periculoase complicații acute asociate tratamentului diabetului, însă, în același timp, este și una dintre cele mai puțin conștientizate.

Un alt rezultat arată că simptomele hipoglicemiei trec de multe ori neobservate, atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru cei apropiați lor. Unul dintre respondenți menționând: „Și acum, după 37 de ani de diabet, mă surprind formele diferite prin care se manifestă”. Stările de confuzie, amețeală sau foame nu sunt comunicate și sunt tratate ca probleme zilnice, nu ca semne ale hipoglicemiei. O problemă conexă, dar la fel de importantă este stigma socială asociată manifestărilor din timpul episoadelor de hipoglicemie: peste jumătate dintre persoanele cu diabet au declarat că le este greu sau foarte greu să vorbească cu cei apropiați despre hipoglicemie, iar mulți dintre ei recunosc că se simt rușinați de episoadele cauzate de hipoglicemie.

„La începutul acestui an, FADR a desfășurat împreună cu asociațiile membre un studiu în rândul persoanelor cu diabet. Rezultatele acestui chestionar au ajutat la conturarea unei mai bune perspective despre efectele hipoglicemiei și impactul acesteia în societate. Acest studiu ne-a reconfirmat pericolul pe care hipoglicemia îl reprezintă pentru persoanele cu diabet, dar și pentru cei din jurul lor. Peste jumătate dintre respondenți ne-au relatat că hipoglicemia pentru ei înseamnă pierderea controlului. În unele situații această pierdere a controlului poate deveni extrem de periculoasă. Un episod sever de hipoglicemie netratat la timp, poate avea repercusiuni fatale.”, ne spune Maria Angela Mesaroș, președintele FADR.

Mai multe detalii despre campania „Viața mea cu hipoglicemie” pot fi găsite pe website-ul www.desprehipo.ro unde, publicul larg poate accesa informații și resurse despre cum pot fi recunoscute simptomele hipoglicemiei, cum poate fi evitată această condiție, dar și ajutor în controlul glicemic și sfaturi despre îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet.

[1] Sursa: Studiul PREDATORR – Studiul Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi, 2014

[2] Sursa: CNAS, Programul Național de Diabet Zaharat

Sursă foto fr si main: De la Syda Productions /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri