Monica Munteanu: “Noi suntem împreună în acest business de aproape nouă ani. Am profesat separat și înainte, experiența există. Echipa nu s-a format din prietenie. Ne-am cunoscut la un eveniment pe care Denis îl organiza pentru un designer. El a venit către mine, eu pe atunci lansam brand-ul Jai Dam in Romania, iar asta a coincis cu pregătirea unui eveniment în Băneasa Shopping City, unde eu lansam o insulă de vanzare. Practic, eu eram antreprenor, dar eram și PR.
Din experiență, eu știu că este foarte greu să le faci pe toate, să fii și proprietarul unui magazin și PR-ul unui eveniment, așadar, i-am propus lui Denis să facem acest event împreună. M-a impresionat la vremea respectivă pentru că a venit la ora zece când s-a deschis mall-ul și până la ora evenimentului nu a apucat să mai plece acasă să se schimbe. S-a dus la Zara, și-a cumpărat un tricou, apoi s-a pregătit într-o baie de mall și a rămas la eveniment. Mi-am spus atunci că asta e ceea ce-mi trebuie mie în viață.
Un partener care merge, alături de mine, în extrema pe care am ales-o eu. La început, e drept, se simțea o discrepanță între ritmurile noastre, dar în timp s-a acordat la mine, iar acum îi spun eu- Te rog, este zece noaptea, hai să nu mai vorbim de muncă, sau îi spun că este weekend și e bine să ne mai și odihnim... Există o relație personală. Toate relațiile mele de lucru au și ceva personal, de la o agenție de publicitate cu care noi lucrăm de foarte mult timp, până la artiștii pe cărora le fac PR, mulți dintre ei mi-au fost mai întâi prieteni, sau mi-au devenit prieteni pe măsură ce am lucrat.”
Cum de e atât de longevivă relația de business și de prietenie Monica Munteanu și Denis Radu?
Denis Radu: „Ne-am completat întotdeauna... Au fost și dificultăți, este drept. Este ca o relație de căsnicie, petrecem mult timp la acest job al nostru, mai mult decât fiecare cu familia lui sau cu prietenii separați. Pot spune că în timp mie Monica Munteanu mi-a devenit familie.”
Monica Munteanu: „Eu am o familie atipică, soțul meu nu mai lucreaza în România de mai bine de cinci ani. Așadar, fiind într-o structură de familie carieristă, în care fiecare muncește pentru niște resurse de care să ne bucurăm și acum, dar și mai târziu, exista intelegere. Desigur, există discrepanțe, în sensul că el vine din mediul corporate unde există office hours, iar în meseria mea nu există. Dar, asa cum spune chiar el, oameni care formeaza un cuplu trebuie sa fie complementari, nu identici. ‘
Cum vă simțiți ca PR-i în urbanul bucureștean? Ați acaparat o paletă largă, sunteți foarte cunoscuți.... Simțiți că e prea mult sau niciodată nu e prea mult?
Denis Radu: “Nu e niciodată îndeajuns pentru că experiența noastră ne dă acel impuls să facem mai mult.Monica era pe zona de evenimente mari, ea este cea m-a învățat multe lucruri în acest sens. Ne-am completat.”
Monica Munteanu: „Eu nu vreau volum, eu vreau ca lucrurile să meargă mai bine. Sunt un critic aspru al meu pe anumite proiecte, iar decizia mea în ultimii ani este să aleg proiectele pe instinct, pe feeling, mai puțin rațional. Nu doresc să depășesc foarte mult ceea ce facem astăzi pentru că noi facem micromanagement, nu ne-am transformat într-o agenție clasică. Nu vreau să renunț la asta, prefer să renunț, poate, la un profit, decât la ceea ce facem noi acum.
Am cochetat la un moment dat cu ideea de a prelua o franciză a unei agentii de publicitate mari care nu există pe piața din România, cu tot ceea ce înseamnă condițiile unei francize, cu număr de angajați, cu departamente clare, etc. Azi, mă uit la ceea ce s-a întâmplat în piață și constat că majoritatea lucrează freelancer. Au plecat din agențiile respective mulți creatives, web designers sau senior accounts. Fac același lucru, dar lucrează freelancer. Pe partea de social media există câțiva freelanceri cu care colaborez. Ei bat la calitate agenția.
Spun asta, din păcate, pentru agențiile din social media. Agenția schimbă account manageri și astfel se pierde din informație și din personalizarea abordării către client. Atunci, eu am această viziune pe care vreau să o păstrez. Sunt conștientă că am atins un plafon, știu că timpul meu este limitat, dar mă bucur în același timp că pot să fac ceea ce eu vreau cu acea conștiință clară a lucrului că fac varianta cea mai bună.”
Brand-ul personal a depășit ideea de branding. Ei sunt „Monica și Denis”
Monica Munteanu: “Eu am suferit din cauza asta la un moment dat. Mai ales în perioadele în care eram însărcinată și, cu o zi înainte de nastere eram la job, iar, după ce am născut, făceam certificatul de naștere și apoi trebuia să mă întorc la job. La noi nu prea există pauze, iar oamenii nu își doreau să primească înlocuitori. Noi am încercat să creăm un nume, pentru că fiecare am avut un branding pe persoană fizică, iar unirea celor două nume a dus la un branding extins în zona aceasta. Am construit diverse platforme și am cumpărat diverse domenii de-a lungul anilor să construim un site al nostru.
Cred că am făcut șase sau șapte începuturi de platformă, dar am ajuns la concluzia că nu se poate face un site al nostru. E tardiv. Eu sunt exasperată pentru că sunt taguită în gifting-uri sau în acțiuni de prezență la evenimente și mi-aș fi dorit mult mai mult să am o structură în care să se primească acele tag-uri. Poate ar fi fost mai bine așa. Mai am clienți de PR care se supără că nu fac eu postări personale pentru ei.
Tocmai pentru că nu există această delimitare și percepție de entitate. Dar, e un proces ireversibil. Am și un plan de exit peste câțiva ani. Asta înseamnă că îmi doresc să rămân în această industrie pe care o iubesc foarte mult fix atât cât sunt foarte bună. Când se apropie declinul, voi pleca din această industrie de PR.”
Cum se simte competiția pe piața de PR?
Monica Munteanu: “ Suntem într-o relație foarte bună cu toți colegii noștri. Stabiliseram la un moment dat, când era un flux mare de evenimente, că ne-am dori să avem un grup pe o platformă socială unde să postăm datele evenimentelor astfel încât să nu ne sabotăm involuntar unii pe alții. Pentru că avem și identitatea de manageri de talente, de foarte multe ori am trimis persoane publice din portofoliu către evenimentele colegilor, înțelegând, de altfel, că nu pot să mă invite și pe mine de fiecare dată, pentru că suntem o structură de PR....
Denis are această paradigmă și mă întreabă- „Dar pe noi de ce nu ne cheamă?” și îi răspund pentru că noi suntem alți PR-i. Nu poți să inviți alt PR la evenimentul tău de PR. Noi o facem, dar nu chiar foarte des... Competiția este ceva sănătos, dar, pe zona de celebrity PR, din păcate ea nu există din punctul meu de vedere. Nu e o declaratie self conscious, în sensul în care noi am face cel mai bun celebrity PR. Mă feresc de superlative, dar sunt foarte sigură de ceea ce spun.
Fiecare structură din piața de PR are foarte multe atuuri, iar noi le apreciem ca atare. Sunt și foarte multe evenimente unde brand-uri mari apelează la serviciile mai multor agenții boutique și lucrăm împreună pe acele evenimente. Ne place să păstrăm concurența într-o zonă foarte prietenoasă, iar pe mine ma bucura să văd că există mai multe structuri care abordează subiectul numit PR în varianta aceasta boutique, neconvențională.
Nu voi vorbi despre agențiile mari pentru că ele oricum sunt afiliate unor brand-uri, iar noi lucrăm “in blind” cu agențiile respective. Nu aceasta este segmentul cu care ne comparăm, ci mai degrabă cu agenții boutique care fac ceea ce facem și noi- de la PR blitz-uri, la evenimente online, la tot ceea ce se întâmplă în perioada asta, adaptat.”
Cum v-ați adaptat în pandemie?
Denis Radu: “ Ne-am adapatat foarte ușor în online pe management de vedete. Pe zona aceasta Monica este mult mai bună. Ea poate duce mai bine relațiile la nivel conversațional, este mai răbdătoare. Este un atu al său. PR blitz-urile le-am realizat tot online în această perioadă și ne-am descurcat foarte bine. S-a revenit destul de mult către bloggerii care scriu, pentru că platformele de Facebook și Instagram încep ușor-ușor să piardă terenul.
Monica Munteanu:” Aici avem păreri diferite. Nu suntem acordați chiar în toate... Suntem totuși în epoca video, iar brand-urile vin cu o abordare nouă de conținut video care nu este neapărat publicitar. Suntem într-o mare de podcast despre care știm că era ceva audio, dar toți au ales să facă și video, cu mici excepții.
Există și vlog-uri și emisiuni online. Televiziunea a început să dezvolte zona de youtube și zona de platformă proprie cu acest conținut video.La reviste online, chiar si cea de specialitate, la zona de vânzări, se insistă pe materiale video. Eu cred în video! Dar am o problemă cu retenția. Oamenii fac mult mai multe eforturi să facă un conținut video.
Dacă el are mai mult de opt sau zece minute putem să observăm că nu funcționează. Dar sunt și excepții, unde un material are o oră și jumătate - doua și este foarte ok. Există și conținuturi mari, care se adresează mai degrabă unei clase elevate, unor oameni care doresc să absoarbă un topic interesant, cu un conținut care să le ofere informații clare și utile. Topicul de consum pentru mase implică șapte sau opt minute.”
Cum ați ajuns să faceți PR?
Denis Radu: „ Este o meserie care m-a ales. Am învățat foarte multe de la Monica. Nu eram foarte maleabil. Noi jucăm rolul de polițit bun și polițist rău. Ea este polițistul bun. Este mult mai calmă și mai echilibrată în tot ceea ce facem. Ne completăm, iar eu tot ceea ce am învățat în marketing, în facultate, m-a ajutat, e drept, dar PR-ul în sine l-am deprins de la ea. Am făcut marketing, vânzare directă în cadrul evenimentelor, iar asta a dat un plus de valoare PR-ului pe care-l realizăm noi. Pr-ul în zona mondenă se bazează pe relații.”
Monica Munteanu: „Eu, la bază, voiam să fiu jurnalist. Iubesc să scriu. Dar, acum mă implic foarte mult în brief-uri și nu mai am timp să scriu. În anul în care eu am dat la facultate, se dăduse o lege prin care jurnaliștii fără facultate primeau o mărire de salariu de 50% dacă finalizau studii universitare.
Am dat examen cu oameni care aveau condeiul format, iar noi eram niște copii de clasa a-XII-a. La gramatică și la engleză am primit nota 10, iar la creativitate am primit o notă mică, iar acest lucru m-a șocat pentru că eu mă știam cea mai bună în acvariul meu mic.
Am intrat la facultate, dar cu taxă. Eram la alte două facultăți cu bursă, iar mama mi-a spus că ea nu vrea să mă știe la o facultate cu taxă. Am plâns foarte tare atunci și am fost foarte dezamăgită de notarea pe creativitate la acel examen. Am rămas la facultatea de Studii Europene și Relații Internaționale, care este o facultate ce vizează zona de diplomație. În anul următor am început comunicare și relații publice, iar acum profezez aici. Pe studii europene aveam practică la ambasade, am avut ocazia să plec cu un job la Bruxelles, dar sunt naționalistă și nu am plecat, iar acum sunt ceea ce sunt. Fac ce-mi place!”
Ați simțit că sunteți blamați?
Monica Munteanu: “ Da, am avut întotdeauna problema asta, la mine era de la aspectul fizic. Toată lumea vedea o fată blondă, playfull și din start eram pe minus la ceea ce voiam eu să fac de fapt. Oamenii sunt superficiali si judgemental. Singurul meu job de angajat a fost de key account la o agenție de productie publicitara, timp de un an. Am fost apreciată, am stiut sa ma fac placuta, dupa 6 luni eram cel mai bun account din companie.
Dar, apropos de societatea noastră și de domeniu, eu m-am simtit marginalizată foarte mult timp. După care, ușor, ușor, toate aceste persoane, care se considerau mult mai legitime în ceea ce făceau, au ajuns la a-mi solicita întâlniri, la a dori să facă diverse lucruri alături de mine, iar astăzi parcă suntem ceva mai bine, așa cum spune și Denis. Eu am avut o putere extraordinară și m-am desprins.
Existau bîrfe, m-am lovit și de faptul că resursele pe care le-am adunat eu în jurul meu ca life-style se datorează soțului meu, în condițiile în care noi avem o căsnicie pe sistem elevețian. La început am suferit și am spus că nu e drept. Evident, nu pot să fac un display public. Cum să spună ei că mi-a cumpărat soțul meu masina pe care o conduc? M-am desprins inclusiv de afirmațiile unora care spun că ceea ce facem noi nu este by the book, sau că tot ceea ce am eu nu a fost realizat prin meritele mele.
Gura lumii nu o astupă nici pământul, asta se știe, și nu te poți focusa foarte bine pe ce este de făcut dacă asculți foarte mult zgomotul de fundal. Avem foarte mulți clienți longevivi, foarte mulți influenceri care au propus să avem o relație mai strânsă.
Totul a fost organic, nu am pitch uit niciodată pe nimeni, nu am sunat niciodată pe nimeni să îi spun- Bună, aș vrea să îți ofer serviciile mele. Nu am timp să fac asta. Nu aș putea să trimit niște oferte, nu am făcut asta niciodată și nici nu mă apuc de așa ceva la 40 de ani. Când ai energia bună și pasiune în ceea ce vrei să realizezi, lucrurile se întâmplă de la sine."
Urmariti proiectele amandurora pe Instagram! Pe Monica o gasiti AICI si pe Denis AICI.
Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară