„Americanii se tem mai mult să supraviețuiască fondurilor pe care le au decât să moară”
"Ținutul nomazilor" surprinde o realitate dură și suprinzătoare a societății americane de astăzi. Jessica Bruder observă că țara se schimbă rapid, vechile structuri care confereau senzația de stabilitate se prăbușesc, fără ca altceva să fie pus în loc. Nomazii americani „reprezintă epicentrul noutății”. Sunt oameni care au crezut că dacă vor munci o viață, societatea îi va răsplăti cu un trai măcar decent. Realitatea pe care o trăiesc azi este derutantă, iar unii o compară cu trezirea din Matrix – au crezut într-o iluzie.
Conform sondajelor citate în Ținutul nomazilor, în 2016, aproape 9 milioane de americani de peste 65 de ani erau angajați, cu 60% mai mult decât cu zece ani în urmă și, potrivit estimărilor, procentul va crește. „Americanii se tem mai mult să supraviețuiască fondurilor pe care le au decât să moară”, e concluzia unui sondaj citat de Jessica Bruder. Cei care și-au luat lumea în cap în sensul propriu experimentează libertatea de a nu plăti chirii, facturi, impozite la stat. Se descurcă pe cont propriu. Este aceasta o evadare? „Cred că este dulce-amărui”, spune unul dintre rulotiști într-o postare pe Facebook. „Noua libertate… capacitatea de a trăi în timp ce te reinventezi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru diferitele Triburi existente, care oferă atât de multă îndrumare, sfaturi, diverse lucruri și urechi care să te asculte. Este, oare, aceasta evoluția fostei clase mijlocii? Suntem, oare, martori la apariția unei clase moderne de vânători culegători?”
Jessica Bruder i-a întrebat pe nomazii americani și ce se întâmplă când nu mai pot conduce sau munci din cauza vârstei foarte înaintate sau a bolilor. „Găsiți-mă moartă în deșert, și gata”, a fost răspunsul lui Iris. „Puneți niște pietre peste mine și lăsați-mă să plec”. „Noțiunea mea de asigurare de sănătate pe termen lung înseamnă niște oase albite în deșert”, spune și Bob, un houseless care crede că tragedii ecologice și economice vor doborî societatea umană, iar față de acestea, Marea Criză care i-a făcut să aleagă o viață în mașini va arăta „ca o după amiază în parc”.
Bestseller New York Times, "Ținutul nomazilor" a fost ecranizat cu Frances McDormand în rolul principal și a câștigat Oscarul la trei categorii, printre care și aceea de cel mai bun film al anului trecut.
Foto fr si main: De la mariakray /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară