Cum putem să evităm situațiile rele care se repetă în viața noastră
Conform legii ritmului și ciclicității, totul se întâmplă în secvențe, precum fluxul și refluxul, respirația sau mișcarea unui pendul. Altfel spus: legea dualității și legea compensării, ne spun că, ambii poli se manifestă simultan și dacă respingem un pol, oricum se va manifesta ca să fie lucrurile în echilibru. Când ne atașăm de un pol (pozitivul), automat se va manifesta și celălalt (negativul). Când fugim de negativ, n-avem nici o șansă să-l respingem, pentru că el e acolo și oricum se va manifesta. Totul cu o precizie matematică. Totul e un ciclu, se repetă.
Orice situație din trecutul nostru pe care n-am acceptat-o complet (ca fiind cu plus și minus în egală măsură) se va repeta, până îi vei învăța lecțiile, până o vei iubi și o vei integra în viața ta. Asta se întâmplă cu orice eveniment pe care-l lăsăm neechilibrat, neintegrat.
Toate „examenele” pe care nu le-am luat în viață, se vor tot repeta, la infinit, până voi învăța ce am de învățat din acel eveniment, situație, interacțiune.
Așadar, dacă în viața ta se tot repetă un lucru „rău”, înseamnă că tu vezi acel lucru ca fiind DOAR rău (adică, vezi doar un pol - cel negativ). Asta înseamnă că tu nu ai văzut beneficiile acelui eveniment în viața ta, că nu ai învățat mesajele cu care a venit acea situație în viața ta. Prin urmare, Universul îți tot trimite genul acela de situații, ca să-ți înveți lecțiile.
Așadar, dacă vrei să întrerupi acest ciclu de evenimente „negative” din viața ta, e necesar să mergi în trecut, în acele momente pe care le consideri DOAR negative și să le cauți și plusurile, lecțiile, beneficiile, avantajele. Când vei reuși să echilibrezi percepțiile despre evenimentele trecutului (să le vezi în echilibru, cu plus și minus în egală măsură), atunci, nu va mai fi nevoie de acele evenimente în viața ta. Adică, NU se vor mai repeta acele situații neplăcute.
Barierele care stau în calea evitării situațiilor rele care se tot repetă în viața noastră
Din perspectiva mea, Educația și obișnuința, Presiunea socială, culturală și religioasă și Ignoranța sunt trei bariere care ne împiedică să evităm situațiile grele din viața noastră.
i. Educația și obișnuința. Am fost educați să gândim polarizat, să gândim că lucrurile sunt doar bune sau doar rele, să gândim în alb și negru, bun și rău. Modul ăsta de gândire polarizat a devenit o gândire absolută și ne e greu să vedem lucrurile în echilibru (ca având plus și minus în egală măsură).
ii. Presiunea socială, culturală și religioasă. Oriunde mergi în societate, majoritatea oamenilor gândesc polarizat (când trec printr-o situație pe care o percep pozitivă, văd doar polul pozitiv, beneficiile, iar când trec printr-o situație grea, văd doar polul negativ, doar minusurile). Societatea, religia ne învață că lucrurile sunt fie albe, fie negre, că există Diavol (doar rău, negativ) și Dumnezeu (doar bun, pozitiv). Practic, oamenii fug de Neutralitate. Ne place să fim polarizați, să știm de partea cui suntem, cu cine să „votăm”. Iar pentru asta, trebuie să știm exact: ce e bun și ce e rău, ce e corect și ce e incorect.
Pur și simplu, suntem forțați să gândim lucrurile în alb și negru. Iar asta pune o presiune teribilă pe fiecare dintre noi, să gândim lucrurile la fel. Altminteri, ești privit ca un ciudat. Da, e foarte ciudat un om care trece liniștit prin situații precum divorțul, decesul, concedierea, boala, etc. Pari inuman, din altă lume. Asta am trăit recent (în urmă cu aproximativ 2 ani) când a decedat mama mea. Pur și simplu, am văzut dispreț, îngrijorare, nedumerire în privirea multor oameni care, pur și simplu, nu înțelegeau cum pot să-mi păstrez calmul, liniștea și recunoștința în situația asta. Iar alții, pur și simplu au crezut că joc teatru sau, mai rău, că nu-mi pasă că mama a plecat dincolo.
iii. Ignoranța. Îmi place mult o vorbă care spune așa: „Viermele din hrean nu știe că morcovul e mai dulce”. E vorba de mentalitatea: „Așa m-am născut, așa vreau să mor. Asta știu, asta fac. Îmi este greu să cred că lucrurile pot fi și altfel și sincer, nu mă interesează altă variantă”.
Florin Amariei, autor al Programului Mental Coach, este masterand în psihoterapie și expert în relațiile de cuplu. El este trainer în metodologia terapiei de cuplu Prepare Enrich și Mental Coach.
Foto fr si main: diez artwork /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice