Garbo.ro: Cum comentezi faptul ca politicienii din Romania sunt imuni la problemele specifice ale femeilor?
Alice Iancu: Voi incepe prin a spune un lucru evident: 90% dintre parlamentarii romani sunt barbati. Problemele femeilor sunt probleme cu care ei nu se confrunta, care pentru ei sunt “departe”.
Ne place sa credem ca legile se creaza intr-un neant obiectiv. Insa situatiile in care legi sau politici sunt adoptate in urma unor analize atente, care sa mai includa si componenta de gen, sunt foarte rare, ca sa nu spun inexistente. In aceste conditii parlamentarii si decidentii aleg proiecte care le par relevante.
Ei nu se confrunta si nu s-au confruntat cu violenta domestica, cu diferenta la salarizare, cu iesirea din piata muncii pentru ca nu aveau gradinita in localitate. Si cu multe alte probleme cu care femeile se confrunta. De aceea nici nu initiaza si nu sustin astfel de proiecte. Cel mult, asteapta initiative din partea femeilor reprezentante, care insa fiind atat de putine nu impun o agenda a lor.
Mai multe studii arata ca este nevoie de o masa critica de 30% femei pentru a influenta agenda publica. Noi avem 10% in Parlament, iar la nivel local de consilii si primarii 3-5%. Deci, de unde o voce puternica?
De asemenea, nu are rost sa ne ascundem, unii politicieni nu sustin astfel de proiecte pentru ca nu vor. Din multe declaratii publice ale unor politicieni reiese un misoginism sau sexism evident. Noi ne-am propus si de catva ani urmarim sanctionarea unor astfel de declaratii, ca semnal ca ele sunt inacceptabile.
Foto stanga: Camera Deputatilor sursa: http://www.cdep.ro/