Pentru prima data in Romania, drepturile femeilor sunt asociate unor conotatii politice firesti. Iar meritul este al "ciumpalacelor" care nu s-au lasat intimidate de jignirile politicienilor!
Nicicand pana acum, dreptul de a revendica democratia prin protest nu a dat mai multe sperante. Speranta ca oamenii vor si pot mai mult pentru ei insisi si pentru ceilalti, intr-adevar, rostirea nemultumirilor fiind unul dintre principalele mecanisme ale democratiei.
Inceputul lui 2012 a adus cu sine un fenomen pe care multi dintre noi nu am fi crezut ca il vom trai prea curand in Romania – trezirea societatii civile romanesti. Am invatat ce inseamna democratia si mai ales solidaritatea. Nu credeti?
S-a implinit deja o luna de cand in Piata Universitatii din Bucuresti, dar si in alte piete ale marilor orase din tara, barbati si femei de toate varstele, participa activ la reactivarea interesului pentru tot ceea ce se petrece pe plan politic. Dar si social. La protestele din Piata Universitatii simti cum iti renaste speranta in oameni.
Am auzit cum au fost rostite pentru prima data valori, pentru prima data oamenii au cerut respect si demnitate si… mai ales respectarea democratiei, de catre toti cei aflati in pozitii de conducere. Pentru prima data dupa 22 de ani, acest cuvant incepe sa capete un sens. Mai mult decat atat, protestatatrii s-au mobilizat si pentru actiuni civice, cum ar fi ajutorarea sinistratilor.
De asemenea, pentru noi, femeile, cetatene platitoare de taxe si persoane cu drept de vot, prin prezenta mai multor tinere active, Piata Universitatii a facut un lucru extraordinar. Nevoile noastre specifice au inceput sa se auda in stirile de televiziune si in presa scrisa ca un motiv foarte firesc de a iesi la proteste. De a vrea normalitate.
Ce vor ciumpalacele feministe din Piata Universitatii? Garbo.ro a realizat sapte mini-interviuri cu protestatare activiste, unele dintre ele, cum ar fi Andreea Molocea, devenite deja niste mici eroine, datorita modului frumos, sincer de a cere o schimbare a modului cum se face politica la noi in tara.
Citind aceste interviuri veti afla ce inseamna drepturile femeilor si cum ar trebui ele respectate in plan politic si mai ales, cat este de important sa ne exprimama in mod public nemultumirile.
"Ceea ce este personal, este politic!" este unul dintre cele mai cunoscute sloganuri ale reprezentarii drepturilor femeilor.