6 / 9

Alice Iancu: Vocile femeilor nu se aud

Garbo.ro: De ce mergi in Piata Universitatii sa protestezi?

Alice Iancu: Merg aproape zilnic in Piata Universitatii pentru a protesta in primul rand impotriva guvernarii. Masurile „anti-criza” au lovit foarte puternic femeile, care au un risc de saracie crescut. Indemnizatia pentru mame a fost schimbata asa cum a fost schimbata, sectoare importante au fost afectate de masurile guvernamentale sunt feminizate (educatia, sanatatea). Sunt atat de multe de spus aici...

In al doilea rand protestez pentru a vizibiliza drepturile si interesele femeilor pentru toate partidele politice, care nu iau in considerare problemele sau impactul politicilor propuse asupra femeilor.

In al treilea rand protestez pentru si alaturi de femeile in Piata Universitatii si pentru femeile din Romania in general. In spatiul public femeile sunt rareori tratate asa cum ar trebui de catre „reprezentantii” lor politici, drept cetatence cu drepturi si probleme specifice, drept votante care trebuie tratate cu respect. Consider ca vocile femeilor „nu se aud” iar eu doresc sa le incurajez si sa le sprijin, cat pot eu, sa iasa in strada, sa isi strige nemultumirile, impreuna si solidare unele cu celelalte.

 

Garbo.ro: Ce inseamna, in opinia ta, reprezentarea politica a femeilor?


Alice Iancu:
Reprezentarea politica a femeilor vizeaza doua puncte: 1. ca legile/strategiile guvernamentale/politicile publice sa reflecte problemele femeilor si experientele lor. 2. ca femeile sa fie prezente intr-o proportie satisfacatoare (minim 30%) in instiutiile reprezentative, de exemplu in Parlament.

Atunci cand sunt foarte putine femeile din politica tind sa „imprumute” agenda masculinizata a majoritatii colegilor. Mai mult, in societati traditionale din punctul de vedere al relatiilor de gen, precum Romania, tind sa fie considerate „exceptionale”, fie in rau, fie in bine. Adica, fie sunt idealizate, fie sunt demonizate, fie sunt vazute drept un standard „exceptional” la care toate femeile trebuie sa se ridice, fie sunt un exemplu negativ pentru care toate femeile trebuie „sa se scuze”.

Astfel de mecanisme in schimb nu functioneaza pentru colegii lor barbati. De asemenea femeile din politica trebuie sa se afle in dialog si sa reprezinte femeile, iar cetatencele ar trebui sa fie active si sa ceara raspicat respectarea drepturilor si nevoilor lor.

 

Garbo.ro: In ce mod s-ar imbunatati viata femeilor din Romania prin politici sensibile la dimensiunea de gen?

Alice Iancu: Voi da cateva exemple. O politica de ocupare sensibila la gen ar conduce la recunoasterea importantei reconcilierii dintre munca si familie, care afecteaza mai ales femeile.

In conditiile in care majoritatea muncilor de ingrijire in familie sunt facute de femei, o politica sensibila la gen ar bugeta corespunzator, de exemplu, gradinite de stat, pentru a putea permite sau incuraja femeile sa revina/ramana/avanseze pe piata muncii. Un alt exemplu il constituie adoptarea si implementarea coerenta a unei legislatii privind violenta impotriva femeilor sau discriminarea la locul de munca.

Un ultim exemplu pe care doresc sa il ofer este din domeniul educatiei: o politica educationala sensibila la gen ar conduce de exemplu la sanctionarea si eliminarea stereotipurilor traditionale prezente in manuale sau folosite in procesul de predare.

 

Garbo.ro: Cum ai caracteriza, in cateva cuvinte, protestele civice din ultimele saptamani?

Alice Iancu: Protestele sunt un exercitiu continuu de gasire si afirmare a propriei voci, in solidaritate cu alte persoane. De revendicare a propriilor drepturi si de vizibilizare a propriilor nevoi. Iar eu sper ca multe, multe femei sa traiasca aceasta experienta.
 

 Alice Iancu este lector universitar la SNSPA si membra a Asociatiei FILIA

Interventie excelenta a lui Alice Iancu la Realitatea TV

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri