7 / 9

Andreea Braga: Oamenii mi-au redat curajul...

Garbo: De ce mergi in Piata Universitatii sa protestezi?
 

Andreea Braga: Pentru ca schimbarea incepe in primul rand in interiorul nostru si am inteles ca reactiile si cuvintele pe care noi le alegem pot face diferenta. Cred ca nu exista decat limitele pe care fiecare dintre noi si le impune si ca totul depinde de propriile noastre actiuni.

Deorece imi doresc o democratie functionala in care principiile fundamentale sa fie respectate si un cadru legislativ care sa nu permita incalcarea drepturilor omului, consider ca trebuie sa ma comport in consecinta si sa imi exprim nemultumirea fata de o clasa politica lipsita de responsabilitate. Am iesit in Piata pentru ca oamenii de aici mi-au redat curajul sa cred intr-o schimbare de fond a societatii romanesti.

 

Andreea Braga este membra a Asociatiei IMPREUNA

 

Garbo: Ce inseamna, in opinia ta, reprezentarea politica a femeilor?

Andreea Braga: Putem vorbi de reprezentare atunci cand politicile raspundintereselor femeilor si cred ca este important sa existe un raport echilibrat intre numarul femeilor si cel al barbatilor care se afla in pozitii de decizie in ceea ce privesteviata politica. Nu cred ca ar fi normal, de exemplu, ca un grup format in intregime din politicienii barbati sa adopte politici publice privind experiente pe care ei nu le traiesc, cum ar fi maternitatea, si care afecteaza mai mult de 51% dintre cetatenii acestei tari, anume cetatenele.

Cred ca reprezentarea politica a femeilor presupune introducerea intereselor acestora pe agenda publica si adoptarea unor politici sensibile la dimensiunea de gen.

 

Garbo: In ce mod s-ar imbunatati viata femeilor din Romania prin politici sensibile la dimensiunea de gen?


Andreea Braga: Atat timp cat si femeile si barbatii din Romania contribuie la bugetul statului in calitate de platitori de taxe si impozite, cred ca este firesc sa existe un echilibru in modul in care sunt distribuite resursele publice si sa nu mai existe discrepante atat de mari intre domeniile in care lureaza preponderent femei (sanatate, educatie) si cele puternic masculinizate (ordine publica).

O politica sensibila la gen nu ar permite desfiintarea masiva a gradinitelor si creselor si, dupa cum am vazut in ultimul timp, a spitalelor, deoarece serviciile de ingrijire sunt preluate de femei care, fie renunta la locul de munca pentru a avea grija de copii, fie se supraaglomereaza.

 

Garbo.ro: Cum ai caracteriza, in cateva cuvinte, protestele civice din ultimele saptamani?

Andreea Braga: Pline de energie si determinare: “Cetatene indignate, cer sa fie respectate!”

 

Andreea este membra a Agentiei de Dezvoltare Comunintara Impreuna
 

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri