Garbo.ro: De ce mergi in Piata Universitatii sa protestezi?
Laura Candidatu: Am iesit pentru ca m-a prins sensul de revalorizare a spatiului public al protestului. Am vrut ca revendicarile feministe sa fie acolo, sa apartina locului, sa fie vizibile, sa iasa din marginalitate. Nu mi-am dorit ca masculinul sa fie dimensiunea unica in transmiterea nemultumirilor cetatenilor fata de clasa politica, sistemul economic. Femeile au simtit foarte puternic efectele politicilor de austeritate si cumva partea asta nu se vede.
Garbo.ro: Ce inseamna, in opinia ta, reprezentarea politica a femeilor?
Laura Candidatu: Inseamna ca interesele si nevoile mele specifice sa fie reprezentate politic. Inseamna ca un barbat sa nu decida politic chestiuni pe care nu le intelege si nu le traieste. Aici pot sa dau exemplul politicilor care reglementeaza avortul.
Analizand diverse propuneri legislative de interzicere a avortului am vazut ca cei mai multi dintre cei care le-au initiat sunt barbati. In ce masura poate intelege un barbat ce inseamna sa te confrunti cu o sarcina nedorita si in ce masura poate decide reglementarea legala a unei astfel de situatii?
Eu cred ca nu poate. Desigur, sunt multe persoane care considera ca prezenta femeilor in politca nu garanteaza reprezentarea intereselor femeilor. Nu neg faptul ca sunt femei politiciene care fac politica partidului, politica barbatilor, dar asta se intampla pentru ca prezenta lor in politica este realizata in termenii stabiliti de o elita politica patriarhala.
O reprezentare política acceptabila in sistemul político-economic actual, nu poate fi realizata fara o educatie in spiritul egalitatii de gen, fara sa constientizam toate ca avem drepturi politice si ca putem sa actionam in sensul intereselor noastre. Feminismul romanesc de azi trebuie sa fie si activist, la firul ierbii, pentru a face interesele si nevoile femeilor reale in spatiul public, pentru a cere reprezentarea lor.
Garbo.ro: In ce mod s-ar imbunatati viata femeilor din Romania prin politici sensibile la dimensiunea de gen?
Laura Candidatu: Violenta fata de femei ar scadea daca ar exista ordin de restrictie pentru agresor si ordin de protectie pentru femeile agresate. Multe femei n-ar mai trebui sa aleaga intre a avea o carierea si a avea un copil daca am dispune de mai multe crese de stat sau de subventii pentru cele particulare.
Stereotipurile jignitoarea cu privire la femeile din publicitatea si media romaneasca ar disparea daca institutiile responsabile cu sanctionarea acestora ar lua in calcul si dimensiunea de gen. Din pacate, sunt multe aspecte ale vietii femeilor care nu sunt luate in considerare in luarea deciziilor politice.
Garbo.ro: Cum ai caracteriza, in cateva cuvinte, protestele civice din ultimele saptamani?
Laura Candidatu: Nu cred ca pot acum sa plasez aceste proteste intr-un anumit cadru. Simt ca este vorba de o masa critica pe cale de constructie, auto-definire si auto-cunoastere. E dezvoltarea solidaritatii intre persoane care au o baza de valori comune, care pleaca de la premisa intersectionalitatii (feminism, LGBT, ecologism, anti-rasism, etc.) si care doresc o societate mai onesta si cat mai egalitara.
Laura Candidatu este membra a Asociatiei FRONT