Nu putem ramane muti in fata unor astfel de marturii! Nu putem! Nu se poate sa uitam si sa fim indiferenti la trecutul atat de traumatic, la minciuna pe care am trait-o atatia ani, alinati de cuceririle superficiale ale democratiei: mall-uri, haine de firma, Coca-Cola, televiziuni private, calatorii in Occident, concerte… Cred ca vom trai cu totii intr-o lume mai buna atunci cand vom invata sa pretuim adevarul si valorile umanitatii. Cum a fost posibil ca mii de indivizi care se pretindeau a fi oameni sa raspunda promt chemarii puterii, sa loveasca animalic si sa creada ca au facut-o in numele binelui?! De ce minerii nu s-au ferit sa dea nici macar in femei?
Mihaela Miroiu, profesor universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, teoreticiana si feminista, da o posibila explicatie acelor acte de violenta, pe care ea insasi le-a trait, ca participant la manifestarile din Piata Universitatii, care au urmat alegerii lui Ion Iliescu ca presedinte:
Intre 12 si 27 iunie a.c., Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) si Fundatia Konrad Adenauer propun bucurestenilor un exercitiu de memorie asupra evenimentelor traumatice din zilele de 13-15 iunie 1990. Pasajul Universitatii va deveni pentru doua saptamani un loc al memoriei contestate, printr-o expozitie care isi propune sa adune marturii, imagini si semne de intrebare asupra Romaniei mineriadelor.
Sursa foto front: Agerpres.ro/ Imaginea a fost surpinsa in Pasajul Universitatii unde zilele acestea se desfasoara o expozitie in amintirea Mineriadei din 1990.
Foto articol: Andrei Iliescu
Un articol de Iulia Sima
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice