"Din cate am citit despre istoria acestei boli, despre tratamentul oamenilor cu dizabilitati intelectuale si din cate am aflat stand de vorba cu persoane care au rude cu autism sau cunosc oameni asemeni lui Charlie, am inteles ca daca s-ar fi nascut intr-o generatie trecuta, viata fiului meu ar fi fost institutionalizata; ar fi fost supus la un tratament cu multe medicamente, nu ar fi putut sa se plimbe cu bicicleta sau sa mearga sa vada Oceanul, asa cum facem acum… Gandindu-ma cum ar fi put sa fie viata lui Charlie, ma intristez foarte tare. Sunt o persoana norocoasa si vreau sa cred ca lucrurile se vor imbunatati si mai tare pentru oameni ca Charlie, pentru ei si familiile lor".
Textul de mai sus este scris de Kristina Chew o mama din SUA care, intr-un articol, isi exprima neintelegerea fata de un caz petrecut recent: o alta mama a unui copil autist de 11 ani, l-a ucis pe acesta intr-o camera de hotel. Incidentul s-a petrecut luna trecuta. Care ar fi putut fi implicatiile unui asemnea gest? Oare Yvonne Freaney, mama incriminata, s-a gandit ca boala copilului ei este o limita peste care aceasta nu va putea trece niciodata?
Cautand informatii despre aceasta boala pe care specialistii se straduiesc din greu sa o inteleaga, am aflat ca exista sanse mari ca un astfel de copil sa traiasca o viata normala. O prezentare succinta si usor de inteles, o face site-ul sfatulmedicului.ro: “Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Diagnosticarea si tratarea cat mai precoce il poate ajuta pe copilul cu autism sa se dezvolte la potentialul sau maxim. Principalul obiectiv al tratamentului este imbunatatirea capacitatii generale a copilului de a functiona. S-a arata ca acest tip de antrenament reduce stresul membrilor familiei si imbunatateste functionarea copilului.
Intelegerea afectiunii si cunoasterea ei, a expectatiilor posibile, este o parte importanta in ajutarea copilului sa devina independent. Este indicat ca parintii sa se informeze in legatura cu drepturile educationale ale copilului. Legile asigura anumite drepturi pentru copiii cu handicap, inclusiv al celor cu autism. In plus, exista anumite asociatii care asigura suport copiilor cu autism si familiilor acestora. Parintii sunt sfatuiti sa se intereseze si la serviciile de protectie a copilului.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară