In afara de faptul ca aceasta carte descrie momente ale discriminarii care se petrec in mod curent, chiar si la cel mai inalt nivel decizional, adica printre colegii sai politicieni, dar si momente ale discriminarii din cadrul societatii noastre, profund patriarhale si traditionaliste, ceea ce m-a pus pe ganduri cel mai tare a fost ceva ce nu am rationat nicicand: cat de mult ne influenteaza limbajul in viata noastra de zi cu zi. Si ca da, aceasta este o alta baricada peste care femeile trebuie sa treaca.
In “Femeile sunt de vina”, Gabriela Cretu citeaza chiar din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Da, acest dictionar ar trebui sa fie “lectura noastra obligatorie”! Veti intelege de ce. “Este o carte fabuloasa, este spiritul neamului romanesc inchis in ea (n.r. in DEX-ul)", spune Gabriela Cretu, si continua: "Nu incetez sa ma minunez, desi am mai scris despre asta in <<Femei din toate limbile, uniti-va>> de exemplu. Si… ca sa vedeti cu ce trebuie sa luptam, iata explicatia cuvantului “femeie”, in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane:
Femeie (s.f.)
- Persoana adulta de sex feminin, femeie de serviciu
- Persoana de sex feminin casatorita, sotie, nevasta
- Familie, femeia si copiii unei familii
- Epitet pentru un barbat molau si fricos
Barbat (s.m., adj)
- Persoana adulta de sex masculin, barbat de stat
- Sot
- Om puternic, curajos, de actiune
- Curajos, puternic, voinic, activ
- Care tradeaza barbatie, curaj, vitejie.
Sa nu credeti ca dictionarul este doar descriptiv; mult mai frecvent este el prescriptiv… Ministru, doctor, prefect, primar nu au in continuare feminin, in limba noastra materna, scrie mai departe Gabriela Cretu. Primul sens la <<primarita>> este… nevasta primarului. <<Presedinte>> in schimb, are! Aviz amatoarelor!”.
Aceste ganduri au fost initial scrise de catre Gabriela Cretu pe blogul ei, pentru ca mai apoi ele sa faca parte din volumul mentionat. Gandurile ei capata astfel valoare de indemn adresat romancelor care ar trebui sa constientizeze si sa lupte cu stereotipurile care se furiseaza in locuri aparent inofensive.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri