Dar, departe de visul frumos ca servitoarea sa il vrajeasca pe “print”, acolo, in lumea latino-americana, munca domestica este o realitate de zi cu zi, ce isi are radacinile in epoca coloniala a continentului. In America Latina, munca domestica platita este realizata mai ales de catre femei. Ele sunt denumite “nanas” in Chile de exemplu, si reprezinta 14% dintre femeile care muncesc.
Doua artiste, Justine Graham - americana si Ruby Rumié - frantuzoaica, stabilite de mai multa vreme in Chile, au realizat un proiect intitulat "Lugar Común"( Loc Comun) si care se compune din portretele a 50 de servitoare alaturi de “stapanele” lor. Proiectul a avut ca scop anularea relatiei ierarhice ce se stabileste intre ele. Am vrut sa scriu despre acest proiect artistic cu gandul la miile de romance care lucreaza ca ingrijitoare in Italia sau Spania si al caror statut este similar femeilor din America Latina, din India, sau din orice parte a lumii, si care prcatica o munca domestica.
Prin proiectul lor “Loc Comun”, mai mult decat sa sublinieze partea negativa a vietii femeilor care sunt slujitoare in casele femeilor mai bogate si toate greutatile cu care se confrunta ele, cele doua artiste au vrut sa arate tendinta societatii de a judeca numai in functie de aparente.
Astfel, au fost realizate 50 de fotografii in care servitoarea si stapana, imbracate la fel, stau asezate exact in aceeasi pozitie. Nu ni se spune cine este cine. “Suntem complet ghidati de prejudecatile noastre. Faptul ca le-am pus sa stea impreuna in fata camerei, in aceeasi pozitie a fost un exercitiu de demnitate pentru fiecare cuplu de femei, astfel incat fiecare putea privi cu aceeasi mandrie, cu aceeasi deschidere in fata aparatului de fotografiat”, au spus artistele. (Sursa) Puteti sa vedeti pe larg proiectul lor in format pdf, aici.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară