Stiu ca subiectul este unul cel putin socant si ca el naste repulsie mai ales in randul celor care impartasesc o gandire mai degraba traditionalista sau religioasa. Totusi, este doar un alt punct de vedere sustinut de argumentele studiilor ultimilor 60 de ani despre societate, despre oameni… Asadar, acceptam sau nu, homosexualitatea? Ce fac barbatii gay ca sa se accepte pe ei insisi? Inainte de a va grabi sa va revoltati impotriva acestei teme de articol, as vrea sa va introduc cateva notiuni despre felul in care societatea construieste “normalitatea”, adica distinctia clasica de gen care se face intre barbati si femei.
In studiul “Doing Gender”, autorii Candance West si Don H. Zimmerman, ofera o definitie a notiunii de ‘gen’. Genul este considerat aici, exercitiul unei rutine care se manifesta la nivelul interactiunii dintre oameni. Genul este rezultatul unei invatari, genul reprezinta un set de norme transmise nonverbal prin intermediul culturii. De exemplu, cine ne spune ca trebuie sa imbracam un bebelus in roz daca este fetita, sau in albastru daca este baietel? Nimeni. Respectam aceste norme de incadrare intr-o paradigma unica, general valabila. Mai jos sunt doua notiuni importante:
Trebuie sa intelegem ca “sexul” este determinat printr-un acord social, care se ghideaza dupa criterii biologice, pentru a stabili daca o persoana este femeie sau barbat. Iar aplicarea criteriului sexului, se refera la revendicarea apartenentei la grupul barbatilor sau al femeilor, chiar si atunci cand criteriile biologice nu exista.
"Gender-ul" este activitatea de a mentine intr-un echilibru conventional, atribuirea feminitatii sau masculinitatii, in functie de anumite roluri si activitati care sunt considerate potrivite pentru un sex sau altul. Astfel, dupa ce i-am imbracat pe copii in albastru sau in roz, continuam sa le cumparam papusi fetitelor si masinute baieteilor, pe fete le invatam “sa stea cuminiti”, in timp ce in cazul baieteilor suntem mult mai permisive in cazul nazbatiilor pe care le face, doar pentru ca este baiat si pentru ca trebuie sa isi invete "masculinitatea". Deci, aceasta normalitate este invatata, asa cum am invatat-o si noi, asa cum au invatat-o si parintii nostri de la parintii lor.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice