Gayii, la fel de "barbati"
O alta problema de identitate a acestui grup care nu se raliaza perspectivei dominante, consta in faptul ca una dintre modalitatile esentiale ale exprimarii identitatii de gen masculine, se manifesta si prin dominarea sexuala a femeilor, ceea ce ii instraineaza foarte tare pe barbatii gay, de barbatii heterosexuali. Dar barbatii gay care nu exercita aceasta dominare sexuala, pot fi masculini. Este vorba despre o masculinitate alternativa, la care pot adera si barbatii heterosexuali. In ce fel?
Discursul gay face referire si la conceptul de homofobie. Acest concept critica atitudinea dominanata asupra femeilor care ii mentine pe barbati in rolurile traditionale, fapt ce conduce la situatii in care barbatii nu isi dezvolta relatiile fata de fii sau prietenii lor, de teama ca ar putea fi considerati homosexuali, sau ca ar putea avea atitudini care sunt etichetate drept comportamente homosexuale.
De multe ori in societate, barbatilor gay li se reproseaza faptul ca sunt efeminati, ca intr-un fel, corpurile lor de barbati ascund comportamente feminine, atitudini considerate inferioare, in sens patriarhal.
Barbatii gay reprezinta paradigma ‘barbatilor femini’, barbatii care nu sunt acceptati ca barbati adevarati, in cadrul societatii. In anii ‘70 ai secolului XX, a fi homosexual era considerata inca, o problema patologica, de catre Asociatia Americana de Psihiatrie.
Homosexualii erau tratati chiar si prin terapii soc. Una dintre realizarile miscarilor de eliberare a gaylor, din anii ‘70 si pana in acest moment, a fost de a schimba perspectiva asociatiilor profesioniste de psihiatrie care considerau homosexualitatea o boala.
Totusi, agenda barbatilor gay, asemeni celei a lesbienelor si a bisexualilor inca se straduieste sa impuna schimbari de gandire la invelul societatii traditionale.
Foto front si main: Marlith,imaginea reprezentand steagul minoritatii gay; curcubeul este un simbol al diversitatii si al acceptarii
Un articol de Iulia Sima [ideile din articol au ca bibliografie studiul lui Candance West si H. Don Zimmerman "Doing Gender (Feminist Foundations Toward Transforming Sociology)", SAGE Publications, prezentate in cadrul unui seminar de gen la SNSPA]
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice