Am intrebat-o pe Simina Mistreanu, jurnalista care a aflat in detaliu drama celor doi medici, cum se raporteaza acum la ideea de a fi tratata in Romania, stiind ca medicii nu sunt principalii vinovati pentru ceea ce se intampla, aceasta pentru ca la nivel general, avem tendinta de a-i invinui doar pe ei de aceasta stare de fapt. Mi-a raspuns cu sinceritate ca i-ar fi la fel de teama sa aiba de-a face cu spitalele din Romania; ba chiar, senzatia ei de disconfort cu privire la acest gand s-a acutizat, dupa ce a vazut ca saracia si propriile probleme ii fac pe medici sa devina imuni la suferinta pacientilor.
Intr-un studiu detaliat (Migratia medicilor din Romania), dr. Aurora Dragomiristeanu enumara motivele care ii determina pe medici sa plece. Acestea sunt : veniturile mici (absolute si/sau relative), conditii de munca precare, lipsa dotarilor adecvate pregatirii profesionale, oportunitatile limitate de dezvoltare a carierei, mediul de munca instabil si instabilitatea economica.
Omul sfinteste locul, medicii sfintesc spitalul
Nu exista sisteme de sanatate performante fara medici motivati, trebuie sa subliniem din nou acest fapt. Raspunsurile voastre pozitive de pe forum au aratat un lucru esential: desi ne confruntam cu teme recurente legate de sanatatea din Romania, cum ar fi conditiile proaste din spitale si clinici, saracia de acolo si subfinanatarea, relatia medic-pacient sau problematica spagii, un lucru este clar - “Omul sfinteste locul”, dupa cum spune o veche zicala romaneasca.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri