Sistemul sanitar poate deveni eficient doar daca sunt respectate cel putin trei conditii: un buget suficient, care sa permita acoperirea serviciilor medicale, o apreciere corecta a starii de sanatate a populatiei, dar si un numar important de specialisti care sa asigure serviciile medicale. (Sursa)
Investitia in Sanatate si Educatie, idealism politic?
O consider pe Gabriela Cretu (PSD) politiciana idealista, pentru ca in ciuda activarii intr-un cadru politic sumbru si neprofesionist, ea continua sa creada in ideologie, in ideile sale de a schimba societatea in care traim prin intermediul unei investitii decizionale in zona politicilor sociale. Ea sustine finantarea sistemelor sociale de Sanatate Publica si Educatia, insa prea putini politicieni gandesc asa. De ce?
“Interesul pentru sanatate este in perfect acord cu interesul pentru om in ultimele doua decenii – adica foarte scazut. Construim o societate in care valorile sunt, din pacate, rasturnate. Banii si Puterea sunt importante; aproape nu mai conteaza cum reuseste cineva sa le detina; omul, un instrument care conteaza doar ca valoare de utilizare; daca este inutilizabil, se arunca. Pare exagerat ce spun dar exemplele in acest sens abunda…”, spune Gabriela Cretu.
“Inovatori si smecheri, speculatori si performeri ai stiintei, academicieni si inculti se amesteca fara discriminare in noua patura economica si politica care conduce destinul Romaniei. Caracteristica ei esentiala este imposibilitatea gandirii pe termen lung. Pentru a investi in sanatate sau educatie nu este nevoie sa facem apel la drepturile omului sau sentimentele umanitare desi ar fi corect sa o facem; este suficient sa spunem ca o populatie sanatoasa si educata este resursa inestimabila (si de neinlocuit) a dezvoltarii oricarei societati; nu este prea greu de inteles si totusi, prea putini inteleg asta…
Nu trebuie totusi sa ne pierdem in prea multe explicatii; este preferabil sa schimbam deciziile eronate; altfel, vom fi mai destepti dar la fel de bolnavi ca inainte. Una dintre greseli este faptul ca se pune accent pe asa numita reforma a sistemului si se trece in tacere cea mai grava dintre probleme – cea a sub-finantarii. Ca sa oferim o imagine plastica, aceeasi cantitate de apa nu are sanse mai mari sa-ti taie setea doar pentru ca o torni dintru-un pahar cu picior intr-o cana. Fiecare guvern a dorit si chiar incercat propria reforma in tara (re)formelor fara fond(uri)…”, comenteaza Gabriela Cretu, acesta fiind un portret al spatiului politic dezinteresat total de nevoile oamenilor.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice