Au fost adoptate si aplicate in acesti douazeci de ani si cateva politici sociale coerente; adesea insa, primatul acordat alegerilor – adica gandirea pe termen scurt – a dus la masuri care nu au nimic in comun cu un sistem de protectie sociala just si durabil; seamana a pomana electorala
orientata nu spre cei ce au drepturi si nevoi ci spre cei dispusi sa furnizeze mai mult sprijin pentru a ajunge la putere”, spune Gabriela Cretu.“Cetatenii au fost invatati sa creada a politicile sociale sunt un fel de pomeni pe care unii (care au) le fac altora (care nu au si nu fac nimic ca sa aiba). Primul pas in schimbarea starii de fapt este sa invatam ca fiecare cetatean are anumite drepturi fundamentale iar politicile sociale sunt menite sa asigure ca acele drepturi nu sunt doar vorbe in vant. Asta este sarcina guvernelor, nu vreun semn al bunavointei lor…”
Este responsabilitatea tuturor!
Stiu ca suntem cu totii nemultumiti in legatura cu starea spitalelor din Romania, a policlinicilor de Stat… ca suntem nemultumiti din cauza atitudinii cu care suntem tratati uneori. Dar poate ca avem si noi datoria de a face ceva in aceasta privinta! Aceea de a le arata guvernantilor ca ne pasa atunci cand vedem ca drepturile ne sunt ignorate cu desavarsire! “Cum putem lupta noi, ca cetateni impotriva acestui tip de gandire politica care pune in prim-plan Serviciile Secrete si nu finantarea Educatiei si a Sanatatii, domenii de altfel feminizate?", am intrebat-o pe Gabriela Cretu.
“In primul rand, chiar asta – construirea cetateniei’, spune ea. "Oamenii nu-si cunosc intotdeauna propriile drepturi si interese dar mai ales nu sunt organizati si dispusi sa lupte pentru ele. Vad cu tristete un fel de dominatie a gandirii de dreapta individualiste intr-o tara de oameni care au o nevoie puternica de solidaritate si politici sociale.
Bineinteles ca este necesara o schimbare structurala a mecanismelor deciziei politice, un control democratic real al cheltuirii banului public. Tot repet, poate intelege cineva, ca este usor observabil faptul ca modul de repartizare a banilor publici prin bugetul de stat se coreleaza cu doi factori – culoarea politica a celor aflati la putere un timp mai indelungat si prezenta femeilor in organismele decizionale.
Se poate verifica statistic faptul ca cheltuielile cu indeplinirea functiilor de forta ale statutului (servicii de informatii, aparare, etc) variaza invers cu ponderea femeilor in parlament, cele sociale, in acelasi sens. Romania este un exemplu, Suedia, un altul".
Foto front, main si in interiorul articolului: Shutterstock
Un articol de Iulia Sima
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară