“Putine femei care au crescut in Anglia sfarsitului de secol XVIII ar fi inteles principiile jurisprudentei sau ale navigatiei pentru ca le era negat accesul in aceste domenii”, explica feminista si scriitoarea Joan Smith.
Mereu scuza este: “Asa sunt femeile” sau “Asa sunt barbatii”. Nimeni nu isi da seama ca problema se afla in alta parte: “Asa au fost invatati barbatii sa fie” si “Asa au fost invatate femeile sa fie”.
V-ati intrebat vreodata de ce partenerului vostru ii este greu sa comunice problemele pe care le are, de ce considera o adevarata fatalitate faptul de a-i dezamagi pe cei apropiati sau de a nu-si demonstra cum se cuvine “masculinitatea”? Mai mult decat atat, femeile sunt invinuite ca sunt prea slabe din punct de vedere emotiv, ca din aceasta pricina nu sunt la fel de competitive, dar nu ati constientizat ca, in manualele scolare femeile sunt portretizate ca invatatoare sau mame, iar barbatii ca aviatori; tot asa, baietii sunt portertizati jucandu-se cu masinuta, in timp ce fetitele plang cu papusa in brate… Toate acestea sunt o suma de mesaje care se intiparesc in modul nostru de a fi si de a ne trai viata.
Astfel, ne educam copiii cu preconceptia ca fetitele sunt mai sensibile iar baietii mai neastamparati si multe asemenea diferentieri. Baietii nu au voie sa planga, sa manifeste semne de slabiciune, in schimb fetitele sunt exprimari umane ale plantei mimosa sensitiva, iar noua ni se pare perfect natural acest lucru. Fetele vor sta cu mamele sau cu bunicile in bucatarie, pentru a le fi de ajutor, in timp ce baietii vor astepta mereu sa le fie pusa masa.Tot ce le este permis baietilor le este interzis fetelor, si asa mai departe.
Mai tarziu, aceasta paradigma isi arata coltii prin felul in care interactionam unii cu altii.
Genul este deci o caracteristica dobandita, mai degraba decat sa fie un dat natural si influenteaza abilitatile, personalitatile si insusirile indivizilor. Asa ca baietii nu sunt nascuti cu un simt al orientarii mai dezvoltat decat al femeilor sau buni conducatori de autoturism. Si nici femeile nu au venit pe lume cu abilitati de comunicare mai bune decat barbatii, sau capacitatea de a face fata unui multi-tasking.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri