Sunt intr-adevar si mici diferente naturale intre felul in care gandesc barbatii si femeile, dar acestea nu sunt radicale, nu intr-atat incat sa consideram ca am fi total de pe alte planete.”Orice abilitati, insusiri sau exprimari ale personalitatii sunt modelate de experienta”, spune profesorul Robert Plomin de la Institutul de Psihiatrie din Londra. “Oamenii ignora asemanarile imense care exista intre baieti si fete si exagereaza micile diferente care exista in felul in care ei se comporta. Ma innebuneste chestia asta”, mai spune Plomin.
Intr-un volum de eseuri despre masculinitate, coordonat de catre Rebecca Walker si publicat cam in aceasi perioada a succesului “Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus”, devenit adult, Jay Ruben Dayrit povesteste despre copilaria sa. In momentul in care mama sa a vandut porcii de care el si sora lui avusesera grija timp de mai multe luni, ajungand sa se ataseze de ei cum numai un suflet de copil poate sa o faca, sora sa plangea in hohote, in timp ce el ca baiat isi retinea lacrimile in gat de teama sa nu o faca de rusine pe mama si pe ceilalti barbati care erau in jur.
Fusese crescut intr-o atmosfera de familie care nu ii permitea sa dea semene de slabiciune, fapt ce mai tarziu l-a transformat intr-un tip foarte sensibil si introvertit. Mama sa a constientizat la finalul vietii, rolul ei in felul in care si-a format baiatul, a carui singura arma impotriva propriilor sale emotii, mai tarziu, pe parcursul vietii, a fost gestul de a se uda cu apa rece pe fata, negand emotiile care il copleseau. (Eseul Pig Farm de Jay Ruben Dayrit din What makes a man, coord R. Walker )
Asadar, constientizand rolul pe care il are educatia in formarea noastra ca “femei” sau ca “barbati”, la momentul maturizarii noastre, nu prea mai sunt multe de “reparat”; ramane sa gasim disponibilitatea de a fi maleabili si intelegatori unii fata de ceilalti, incercand sa vedem, in firul existentei noastre, de unde pornesc anumite dificultati de a relationa, de asemenea putem sa facem mici pasi in directia educarii copiilor nostri in virtutea altor valori.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri