Noi, toti cei care apartinem Comunitatii Grupului International de Medicina Perinatala, impreuna cu asociatiile stiintifice si societatile care ne sprijina filosofia si principiile etice:
DENUNTAM starea prezenta a sanatatii materne si infantile in tarile in curs de dezvoltare, ca fiind intolerabila. Din acest punct de vedere, facem un apel catre tcti cetatenii, din tarile dezvolate cu rugamintea de a sprijini, atat pe cale individuala, cat si prin intermediul organizatiilor stiintifice si democratice, o miscare colectiva, prin care sa se solicite guvernelor si organizatiilor suprastatale sa actioneze imediat pentru oprirea acestei nedreptati.
NOI CONSIDEAM CA:
1. E inacceptabil ca femeile insarcinate, mame si copii din lumea a treia, sa moara din cauza foamei, setei, infectiilor, lipsurile sistemului sanitar, din cauza violentei sau a problemelor sociale, aspecte ce au fost eradicate in cea mai mare parte in tarile dezvoltate.
2. E inacceptabil ca situatia financiara precara a personalului din sanatate (doctori, moase, asistente, etc.), lipsurile din centrele de sanatate si fragilitatea sistemelor de sanatate se imbina, ducand la crearea unei realitati in care doar 20-30% din sarcini si nasteri primesc ingrijirea adecvata de catre profesionisti educati.
3. E inacceptabil faptul ca, in timp ce exista un singur doctor la fiecare 500 locuitori in tarile industrializate, in Africa Sub-Sahariana, exista doar un doctor la 50. 000 locuitori.
4. E inacceptabil ca 98% dintre femeile care mor in timpul sarcinii sau la nastere locuiesc in tarile sarace. La fiecare minut, o femeie moare fie din cauze datorate sarcinii, fie din cauze ce tin de munca. Nu este acceptabil nici ca 95% din copiii care mor la nastere sau inainte sa implineasca 5 ani provin din lumea a treia.
5. E inacceptabil ca mai putin de 10% din femeile insarcinate infectate cu HIV, si mai putin de 60% din copiii infectati sa primeasca medicatia necesara.
6. E inacceptabil ca obiectivele agentiilor ONU legate de sanatate, educatie si dezvoltare sa fie mereu amanate sau nerealizate.
7. E inacceptabil ca, in aceasta situatie dramatica, singurele solutii propuse sa depinda de actiuni specifice de caritate, solidaritate individuala sau de disponibilitatea mereu limitata a organizatiilor umanitare.
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9