• Scopul tau: incearca sa te asiguri ca "acasa" este un loc al linistii, al ordinii, un loc unde sotul tau poate sa se reimprospateze fizic si spiritual.
• Nu il coplesi cu griji si probleme.
• Nu te plange daca ajunge acasa tarziu pentru cina sau daca a ramas in oras toata noaptea. Pune in balans ca acest lucru este minor in comparatie cu problemele prin care trecut in timpul zilei.
• Fa-l sa se simta confortabil. Ajuta-l sa se aseze intr-un scaun confortabil, sau se intinda in dormitor. Trebuie sa ai deja pregatita o bautura calda sau rece pentru el.
• Aranjeaza-i perna si ofera-te sa ii scoti pantofii. Vorbeste-i cu o voce joasa, placuta si linistitoare.
• Nu ii pune intrebari despre actiunile sale sau intrebari despre deciziile sale sau integritatea lui. Aminteste-ti ca el este stapanul casei si ca din aceasta postura isi va exercita mereu dorinta, fidel si credincios. Nu ai nici un drept sa ii pui la indoiala judecata.
• O sotie buna isi cunoaste intotdeauna locul.
Dupa lectura unui asemenea text, trebuie sa ne luam o pauza de cateva minute, sa respiram adanc. Pe cat de amuzant ni se pare acum, pe atat de adevarata era ideologia vremurilor de atunci. Si nu au trecut decat 55 de ani? Oare cate s-au schimbat cu adevarat de-atunci? Cum arata portretul sotiei ideale astazi, in lumea occidentala, dar la noi in tara? Ce fel de sotii au fost si sunt mamele noastre?
Nu as vrea sa o spun, dar cred ca in tara noastra, modelul inca exista in multe cazuri. Noi, femeile cu deschidere ar trebui sa multumim vietii ca putem vedea lucrurile si altfel, ca putem evada dintr-o adevarata inchisoare.
Si, daca veti vrea vreodata sa intelegeti ce a insemnat si inseamna “Miscarea pentru eliberare a femeilor” si “Feminismul”, ganditi-va la acest text, datat 1955. Femeile destepte s-au ridicat impotriva unei forme de sclavie atestata prin intermediul traditiei, al religiozitatii, etc iar vorbele lor trebuiau neaparat sa fie dure, raspicate pentru a putea sa zguduie in mod real pe oameni si modul lor de a exista. Astazi, noi ne bucuram de libertati, de anumite drepturi, datorita unor femei curajoase care s-au opus modelului “sclava pentru sotul ei”. Din cauza acestui curaj, aceste feministele au fost considerate arogante si demonizate, dar oare ne dam vreodata seama cat de mult ne-au schimbat ele viata?
Gloria Steinem una dintre liderele miscarilor de emancipare din anii ’60, o femeie superba si acum, la cei 76 de ani ai sai, a declarat recent ca, in acesti ani, s-au facut foarte multe lucruri pentru femei, ca “am parcurs o distanta considerabila pe care trebuie sa o sarbatorim, dar ca lupta nu s-a oprit aici si ca in fiecare zi trebuie sa facem ceva pentru a darama barierele. Trebuie sa privim si spre viitor”, spune ea. “S-a facut un progres, dar problema este ca noi masuram acest progres in termeni de egalitate: daca femeile au reusit sa ajunga sa faca ceea ce numai barbatilor le era permis inainte. Dar ar trebui sa vedem de exemplu si daca barbatii au devenit la randul lor parinti care au grija de copii, pentru ca femeile nu pot face fata muncind si acasa si la serviciu. Iar barbatii au ratat pana acum rolul de parinti. Exista o multime de studii minunate care arata ca barbatii egalitaristi traiesc mai mult, sufera de mai putine boli, de mai putine depresii, au o viata sexual mai buna, se intampla o multime de lucruri positive in viata lor”, spune Gloria Steimen.
Veti gasi comentarii si preluarea articolului din 1955, "The Good's Wife Guide" (Ghidul sotiiei ideale), in intreaga imensitate a spatiului online, oamenii rad in hohote sau sunt amuzati de aceasta perspectiva care pare atat de indepartata de lumea de astazi.
Foto front si main: O coperta a revistei Housewife (Casnica), un numar din anul 1958. Autor: Sarah and lain
de Iulia Sima
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice