Pentru mine au fost cutremuratoare cele cateva ore in care am survolat internetul in cautarea informatiilor despre bacha bazi. In Afganistan, femeilor nu le este permis sa danseze in public, dar baieteii o pot face in locul acestora, imbracati in haine de femeie, pentru ca mai apoi sa fie abuzati sexual. Sunt cumparati baieti din familii foarte sarace de catre oameni de afaceri care ii transforma in dansatori.
La petrecerile “bacha bazi”, barbatii se aduna pentru a admira dansul copiilor deveniti sclavi ai sexului. Ceea ce se intampla dupa astfel de petreceri este oribil. Stapanii baietilor pot fi casatoriti sau nu, iar faptul de a avea mai multi bacha bazi, este motiv de mare trufie printre afganii instariti.
Traditia are radacini vechi in Afganistan; pentru o perioada a fost eradicata de catre talibani pentru ca acum sa infloreasca din nou pe tot teritoriul tarii. Intr-o cultura in care femeile sunt stigmatizate, practic niste umbre, acoperite din cap si pana in picioare, fara statut sau identitate, barbatii isi gasesc alternative in ceea ce priveste satisfacerea nevoilor sexuale, iar aceste alternative sunt baietii de varste fragede, adolescenti sau pre-adolescenti, pe care ii forteaza sa se prostitueze. “Cum sa te indragostesti daca nu le vezi fata… Putem sa vedem fetele baietilor insa si asa putem spune cine este frumos…”, argumenteaza abuzatorii.
Cei mai influenti oameni din Afganistan, inclusiv personaje din guvern sustin existenta acestor practici iar autoritatile nu prea pot face nimic pentru stoparea lor. Dupa ce se maturizeaza, la varsta de 19 ani, baietii sunt eliberati si devin la randul lor stapani, pentru alti baieti, perpetuand acest soi de sclavie contemporana.
Un jurnalist afgan, Najibullah Quraishi a investigat fenomenul in documentarul mult premiat “The Dancing Boys of Afghanistan”. “Ceea ce mi s-a parut cu atat mai deprimant in legatura cu aceasta practica a fost ca barbatii pe care i-am intalnit nu aveau nici macar o urma de constiinta a faptului ca ar face ceva rau abuzand baieti. Erau de-a dreptul nepasatori”, spune Najibullah Quraishi (Sursa)
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară