IN ACEST ARTICOL:
Afirmatia din titlu ii apartine Mihaelei Miroiu, una dintre figurile cele mai proeminente ale luptei pentru drepturile femeii din Romania. Intr-un amplu editorial, teoreticiana dezbate �Cazul Anghel�, invatatoarea aflata de doua luni in greva foamei.

“Scriu acest articol in momentul in care Cristina Anghel intra in a 54-a zi de greva foamei. De patru zile a acceptat perfuzii minime. Sunt sperante ca va supravietui acestui autosacrificiu pentru statul de drept in Romania. Aceasta femeie extraordinara isi risca viata pentru aplicarea unei legi privind majorarea salariilor cadrelor didactice”, scrie Mihaela Miroiu, pentru site-ul Feminism-Romania.

In textul ei, aceasta face o analogie cu imaginea revolutionara a Doinei Cornea: “In anii 80 ai comunismului o femeie, mai presus de toti, spala obrazul nostru las si rusinat: profesoara din Cluj, Doina Cornea. In anii 2010 o alta femeie, mai presus de toti, invatatoare din Caracal, Cristina Anghel, spala obrazul nostru las si rusinat. Prima si-a pus in pericol libertatea si viata pentru libertate si democratie. Cea de-a doua isi risca “doar” viata pentru statul de drept. Doinei Cornea, fiindca era non-cetateana (ca noi toti) unui stat totalitar, ii era taiat dreptul la demnitate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. CONAF organizează în premieră sub auspiciile celor mai înalte foruri europene ediția a șasea a Galei ”Women in Economy” CLARA, filmul despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții plecați în străinătate, intră în cinematografele din România Echipa filmului Clara revine la București pentru ultima proiecție specială din cadrul caravanei naționale de lansare

Cristinei Anghel, fiindca este invatatoare (la fel ca tuturor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, a asistentilor si lectorilor din universitati, a medicilor si asistentilor medicali, a functionarilor), ii este taiat dreptul la supravietuire.

Fiecare s-ar fi putut descurca individual, ca noi toti. Doina Cornea putea sa o faca pe persoana libera si demna in cerc restrans si sa nu riste nimic, Cristina Anghel putea sa supravietuiasca impreuna cu fiica ei, profesoara, lucrand in schimbul II la un butic sau spaland podele si rufe pe la parintii elevilor instariti. Nu va mirati, la aceasta le indeamna, de fapt, guvernantii cand le spun sa isi gaseasca solutii.

Diferenta intre ele si noi este aceea ca aceste doua femei au rupt cercul vicios caragialesc. Ele chiar au principii si isi pun viata in joc pentru acestea”, argumenteaza Mihaela Miroiu.

Opera Națională București inaugurează anul 2025 cu una dintre cele mai faimoase opere din lume: La Traviata de Verdi Început de noiembrie, la Opera Națională București, cu spectacole memorabile de balet și operă 24 Trends for 2024: România, un pas mai aproape de viitorul pe care îl merită

Si continua: “Cristina Anghel nu striga: vreau bani pentru mine, ci spune clar, limpede si cu blandete: vreau sa traiesc intr-un stat unde legile sunt respectate si oamenii se supun legilor si numai lor, nu vointei arbitrare a unor ocupanti ocazionali ai puterii politice”.

Intelegem de asemenea, prin viziunea unei specialiste in studii politice (M. Miroiu este profesor universitar la SNSPA), o situatie actuala, cand fortele politice sunt total dezinteresate de tot ceea ce inseamna uman:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri