Scena muzicii comerciale din Romania a devenit extrem de activa pe plan international, inregistrand succes dupa succes. La un moment dat, un jurnalist strain exclama extaziat: “Romania este noua Ibiza!”
Ma tem insa ca nu valoarea reala a muzicii pe care o fac producatorii romani este ceea ce aduce succes pe plan international, ci hipersexualizarea trupului feminin, care este folosit pentru a atrage atentia si pentru a vinde… muzica. “De ce, in toate videoclipurile romanesti femeile trebuie sa se dezbrace???”, spune un comentariu postat pe YouTube, ca reactie la vizionarea unui videoclip romanesc. [n.r. DJ Sava & Raluka - I like (The Trumpet)]
Sexualizarea corpului femeilor este cea mai simpla reteta in industria culturii de masa (publicitate, cinematografie, presa, etc) si este folosita pe post de nada, pentru a vinde absolut orice. Pornind de la aceasta premiza, de-a dreptul lamentabila ca tactica de maketing, imaginarul muzicienilor romani a devenit grotesc. In toate videoclipurile romanesti, femeile apar extrem de sumar imbracate, prim-planurile accentueaza parti ale corpului lor, iar limbajul non-verbal al trupului nu exprima decat supunere in fata dorintelor machiste ale barbatilor.
Captura din videoclipul Residence Deejays feat Frissco - Lovely Smile (min 2:26)/ YouTube
Sunt folosite imagini sterotip din imaginarul pornografic al unei culturi dominante, patriarhale. Femeile nu fac decat sa se miste languros si supus, cerand… sex, fie nonverbal, fie verbalizat. In mai toate videoclpurile pe care le analizez sunt prim-planuri in care este prezentata zona pubiana a femeilor, ele isi desfac nonsalant picioarele si isi evidentiaza posteriorul si sanii…
De exemplu in acest videoclip:
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară