Femeile din videoclipurile romanesti sunt prezente doar pe post de decor ilustrativ al sexualitatii din mintea barbatilor. Este de fapt, transpunerea in imagini a culturii tinerilor romani de astazi, pentru ca acestea le sunt modelele. Iar lume asta apare ca fiind perfect valabila, normala, si nu sunt luate in considerare nici macar limitele decentei. Nu e de mirare sa auzi o fata tanara si draguta care spune ca modelul ei in viata este Bianca Dragusanu. Acest mesaj il primeste ea, prin intermediul culturii pop romanesti. Fapt ce nu poate decat sa aduca extrem de multa tristete, pentru ca aceste practici pot foarte usor sa fie considerate un afront la adresa feminitatii romanesti, in general.
Captura din videoclipul Narcotic Sound and Christian D - Mamasita/YouTube
Si nu este un argument faptul ca aceste procedee ar fi comune industriei muzicale internationale, pentru ca si in acest caz este vorba de asemenea despre exprimarea unei culturi dominante patriarhale, numai ca, in ceea ce ne priveste, lucrurile au ajuns muuult prea departe. Iar acestea sunt pana la urma, valorile generale ale culturii romanesti de ieri si de astazi.
Singurul "drept" al femeilor noastre este acela de a se afirma prin intermediul felului in care arata si se misca (si trebuie sa o faca, evident, in termenii unei revolutii sexuale prost intelese, sau mai curand asimilate tot in termeni patriarhali - femeile au dreptul de a-si pune trupul in serviciul sexului)
La un alt nivel al semnificarii, aceste produse romanesti cu care “ne laudam” peste hotare, spun de fapt, foarte transant: “Femeile noastre sunt provocatoare si disponibile pentru sex, in orice clipa, Romania este o piata a sexului!” Si nimeni nu se revolta… Ba din contra ne place sa spunem: “Avem femei frumoase!” Si totusi, care este rolul acestor femei? Din ceea ce transpare prin intermediul produselor popular-culture pe care le exportam, rolul lor este acela de a fi folosite pe post de amuzament sexual.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară