IN ACEST ARTICOL:
"Cand un copil moare dintr-o boala care ar fi putut fi prevenita, e o rusine pentru intreaga omenire", spune Barack Obama. Romania este prima tara din Europa unde copiii mor din cauza saraciei, a ignorantei, a discriminarii...

In acest moment, Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Suntem tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana la 5 ani, din Uniunea Europeana, cu o medie a mortalitatii de peste doua ori mai mare decat cea din celelalte tari. Prin contrast, Slovenia inregistreaza o rata de 2,4 decese la mia de nou-nascuti. Datele Eurostat arata ca acest indicator se ridica la 20,5 decese la mia de nou nascuti in 1998, deci s-a injumatatit in 12 ani.

Trist si poate ca da, rusinos in acelasi timp… iar aceasta situatie cu care ne confruntam, se datoreaza in primul rand saraciei. In timp ce in Uniunea Europeana media mortalitatii infantile este de 4,59 la o mie de nascuti vii, in Romania decedeaza 10, 1 copii, la o mie de nascuti vii, atrage atentia organizatia nonguvernamentala Salvati Copiii.

In parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si cu sprijinnul Ministerului Sanatatii, Salvati Copiii a demarat ieri, un amplu proiect de reducere a mortalitaii infantile in randul copiilor de 5 ani, denumit “Fiecare copil conteaza”. Domnul Dr. Mihai Gafencu, reprezentant "Salvati Copiii Romania", a prezentat principalele cauze ale deceselor copiiilor de la noi din tara. Medicul pediatru a atras atentia ca in tara noastra, mortalitatea reflecta cel mai bine nivelul de trai al populatiei. Speranta de viata in Romania este cea mai mica din Europa si in acelasi timp, aici mor cei mai multi copii din cauza saraciei.

Prin ce se traduce aceasta situatie? In primul rand, pauperitatea, in tandem cu incultura, provoaca foarte multe drame sociale. Lipsa educatiei si a accesului la informatie a parintilor din mediul rural sau din orasele mici, astfel incat multi copii de varste mici nu sunt ingrijiti corespunzator. Apoi, lipsurile sistemului medical: absenta medicului in mediul rural, lipsa aparaturii medicale corespunzatoare, uneori chiar proasta documentare a medicului curant, reprezinta un risc pentru viata micutilor. Infrastructura foarte proasta duce de asemenea la pierderea multor vieti de copii, pentru ca echipajele medicilor nu mai pot ajunge in timp util pentru a le acorda ajutorul necesar. De vina este si proasta guvernare si ineficienta ministrilor care s-au succedat la conducerea administrativa si care nu au reusit sa gaseasaca solutii mai bune pentru imbunatatirea traiului copiilor din mediile sarace, a subliniat medicul Mihai Gafencu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri