IN ACEST ARTICOL:
Abuzul asupra copilului, fizic sau emotional, are consecinte dramatice asupra dezvoltarii sale psiho-sociale ulterioare.

In data de 19 noiembrie-Ziua Mondiala de Prevenire a Abuzului asupra Copiilor, Organizatia Salvati Copiii Romania a atentionat asupra repercusiunilor severe pe care abuzul asupra copilului le are asupra intregii sale dezvoltari psiho-emotionale: „Atunci cand sunt in mod frecvent confruntati cu situatii de abuz, copiii devin retrasi, nesiguri, lipsiti de incredere in sine si in ceilalti, au un randament scolar scazut si manifesta dificultatii de comunicare cu cei de aceeasi varsta pe care ii evita ori fata de care devin agresivi”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii.

Dintre cele 11.686 de cazuri de abuz inregistrate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului in 2009, 1.326 au reprezentat abuz fizic, 1.151 abuz emotional, 572 abuz sexual si 8.101 cazuri de neglijare in familie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cei mai buni burgeri din țară vin la BURGERFEST 2024 între 17 și 19 mai Ziua Mondială a Fizioterapiei 2024 Conștientizarea, prevenirea și tratarea Durerilor Lombare prin programe de educație oferite gratuit românilor Primul răspuns: Tehnici de prim ajutor esențiale pentru orice situație

La nivel national, exista o predilectie a abuzului asupra copilului in regiunile nord-est (607 cazuri de abuz din 3040 reprezentand totalul cazurilor de abuz raportate in anul 2009), si respectiv sud-est (548 de cazuri). In cadrul centrelor de consiliere ale Salvati Copiii sunt inregistrate peste 350 cazuri pe anul 2010: 88 abuz emotional, 53 abuz fizic, 34 abuz sexual, 21 neglijare in familie, 14 trafic sau risc de trafic si 140 alte tulburari comportamentale.

In decursul celor doua decenii de activitate in Romania, Organizatia Salvati Copiii a creat si dezvoltat servicii specializate pentru copii victime ale violentei si familiile acestora, precum si pentru copii cu risc de a dezvolta o tulburare de sanatate mintala. Primii pasi parcursi in dezvoltarea serviciilor au fost imbunatatirea competentelor profesionistilor din sistemele de sanatate si educatie (psihologi, psihiatri, medici de familie si medici pediatri, educatori si consilieri scolari), cu privire la identificarea, evaluarea si interventia in cazul copiilor si adolescentilor victime ale abuzului, cu risc sau diagnosticati deja cu probleme de sanatate mintala, si dezvoltarea de materiale educationale destinate profesionistilor si publicului larg.

NATIONAL GEOGRAPHIC PREZINTĂ UN NOU SERIAL CAPTIVANT FOTOGRAF DE LA REGIZORII E. CHAI VASARHELYI ȘI JIMMY CHIN, CÂȘTIGĂTORI AI PREMIILOR OSCAR, BAFTA ȘI EMMY București, să ne trăiești! Raiul magnoliilor din București - imagini cu cei mai frumoși arbori de magnolie din oraș Sezamo lansează campania Summer Drinks cu reduceri de până la 40%

Ce trebuie sa stiti:

Centrele de Consiliere pentru Parinti sunt servicii publice gratuite, dezvoltate la nivel comunitar care isi propun promovarea, dezvoltarea si implementarea de servicii imbunatatite de parenting, pentru a asigura integrarea parintilor intr-un program de consiliere („parenting”) inainte ca dificultatile din relatia copil-parinte sa il plaseze pe copil intr-o situatie de risc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri