IN ACEST ARTICOL:
Singuratatea, aventurile amoroase, personalitatea dominatoare si violenta a sotului ei sunt cateva dintre temele jurnalului Constantei Buzea, prima sotie a lui Adrian Paunescu scrie Romania Libera, care publica cateva citate din aceasta carte.

La un an de la lansare, jurnalul Constantei Buzea a revenit in atentia presei de scandal, datorita amanuntelor picante. Cartea este insa un portret deloc magulitor al scriitorului Adrian Paunescu si o fresca a lumii artistice din anii '70, scrie Romania Libera. Jurnalul "Crestetul ghetarului. Jurnal 1969-1971" al Constantei Buzea a fost publicat in anul 2009 de catre editura Humanitas si reprezinta un portret elocvent al suferintei feminine, in perioada comunista.

Multi au considerat acesta opera “o rusine”, datorita indraznelii fostei sotii de a portretiza raul dintr-un om de altfel, extrem de apreciat pe scena publica. Totusi, genul acesta de scrieri nu fac decat sa ilustreze un spatiu privat plin de suferinta nedreapta, comun probabil milioanelor de femei. Si cred ca a-si striga suferinta, este primul lor pas catre speranta intr-o viata mai buna* (vezi nota la finalul articolului, pg. 3). De asemenea, caracterul autobiografic al unor scrieri nu saraceste valoarea lor literara; ba dimpotriva, trairile si experientele proprii sunt principala sursa de inspiratie pentru majoritatea artistilor si scriitorilor **.

Poate nu intamplator, preluarea de catre mai multe publicatii, a unor fragmente din jurnalul Constantei Buzea, coincide cu marcarea Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei Domestice. (25 noiembrie) Iar daca pentru multi argumentul ca opera poetului trebuie separata de personalitatea si actele sale, poate ca pe acestia, jurnalul unei femei in acceasi masura sensibila si talentata, ii poate convinge ca ARTA nu poate fi separata de OM!


Mai ales atunci cand suferinta este redata cu deosebit talent literar, ea poate ajunge la sufletele oamenilor si poate inseamna purificare, pentru cel care o impartaseste. Intr-un articol excelent pentru Dilema Veche, criticul literar Marius Chivu aprecia calitatea scrierii Constantei Buzea: “Purtind un titlu sugestiv, scris foarte frumos, presarat cu poeme si cu formulari memorabile, extraordinarul jurnal al Constantei Buzea este deopotriva marturia emotionanta a unei femei umilite si cu tineretea furata de un barbat egoist, meschin si adulterin, badaran si violent, o rusine pentru genul masculin, dar si splendida revansa a unei mame si, mai ales, a unei scriitoare realizate, dovada faptului ca, uneori, adevarul si forta literaturii stau, mai ales, in caracter si in credinta”.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri