IN ACEST ARTICOL:
Solicitam dreptul de a nu fi "straini" si "sclavi" in propria noastra societate la care toata lumea contribuie! Solicitam dreptul copiilor nostri de a trai intr-o societate multietnica care sa nu se confrunte cu acelasi stigmat cu care ne confruntam noi si parintii nostri!"

"Noi, femeile activiste de etnie roma, care am participant la Conferinta Nationala pentru Incluziunea Sociala a femeilor rome din 27-28 noiembrie 2010, organizata de Asociatia Femeilor Rome din Romania, ne exprimam dezaprobarea fata de propunerea deputatului Silviu Prigoana legata de schimbarea numelui oficial al persoanelor din comunitatile rome din “rom” in “tigan”, intregistrata in cadrul Senatului Romaniei in luna septembrie, a.c.

Ingrijorate de dezbaterea obsesiva, prezenta din ce in ce mai accentuat in spatiul public legata de analogia dintre cuvantul “rom” si “roman”, noi dorim sa reamintim urmatoarele:

• In luna ianuarie 1995, Ministrul Afacerilor Externe a dat un memorandum care recomanda utilizarea termenului de “tigan” in loc de “rom”. Ca urmare a acestui lucru si dupa o serie de consultari cu institutiile romanesti, cu organizatii internationale si ONG-uri rome, in februarie 2000, Ministerul Afacerilor Externe aduce un nou memorandum prin care recomanda ca persoanele ce lucreaza in misiuni diplomatice romanesti si in institutii din administratia publica centrala sa foloseasca termenul de “rom”, si nu de “tigan”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sofia Nădejde, prima femeie care a scris un roman feminist în literatura română și și-a șocat contemporanii cu gândirea ei radicală 5 romane polițiste cu eroine de care te vei îndrăgosti! Nu suntem un neam bogat, toată bogăţia ne-a fost rodul pământului acestuia… Despre neamul românesc

• “Propunerea legislativa privind terminologia folosita pentru grupul etnic rom” inregistrata in cadrul Biroului Permanent al Senatului, nr. Bp 621 din data de 23.10.2007, respectiv 44 din 05.02.2008.

• Sebastian Bodu, membru al Parlamentului European a propus in acest an o motiune prin care cerea schimbarea termenului de “rom” cu cel de “tigan”.

• O data cu miscarea pentru drepturi a persoanelor de etnie roma, asociatiile rome au cerut in mod constant ca termenul “rom” sa inlocuiasca pe cel de “tigan”, ultimul fiind considerat o degradare a demnitatii grupului minoritar rom, avand in vedere faptul ca inca din 1919 a fost dat un Memo de catre Asociatia Nationala a Romilor din Transilvania, tinut la Ibasfalau/Dumbraveni, orasul Sibiu, in care se cerea: “(...) noi cerem ca de acum incolo, in toate documentele oficiale romanesti, termenul (porecla) de “tigan” sa nu mai fie utilizat ca o bataie de joc la adresa noastra si a celor care ni se alatura.”

Poezii Mihai Eminescu - Capodopere ale literaturii române Un viitor luminos - o amuzantă scrisoare de dragoste a regizorului Nanni Moretti pentru cinematografie în epoca giganților de streaming Cum să trăiești o viață mai fericită și mai sănătoasă

• Congresul International al Uniunii Rome din aprilie 1971, de la Londra, care a adoptat pentru prima data in istoria moderna steagul romilor, termenul de "romi" si imnul romilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri