• Cuvantul "tigan" nu exista in limba romana. Termenul nu a reprezentat niciodata o identificarea nici pentru limba romani, nici pentru persoanele rome, fiind un cuvant profund peiorativ folosit de ceilalti/ non-romi pentru a insulta si dezumaniza romii.
• Termenul "tigan" provine din limba greaca veche, de la "athinganos/ athinganoy", cateva din sensurile pe care acest cuvant le poate lua fiind urmatoarele: "pagan", "eretic", "de neatins" sau "necurat”.
• In Principatele Romane, incepand de la primele documente mentionate in 1385 de la Manastirea Vodita, a fost descoperit termenul roma de "atzigan", care a devenit mai tarziu "tigan". Acest cuvant descria initial un statut social, acela al unui slujitor, nu o etnie.
• "Rom" este un cuvant vechi in limba romana, intotdeauna folosit pentru a descrie etnia romilor, cu toate ca el este un termen stiintific incorect. Potrivit istoricilor termenul deriva din cuvantul Prakriti "dom" , care semnifica "a fi om" si se refera pe de o parte la imigrantii indieni din diferite grupuri etnice ce s-au amestecat si s-au angajat in casatoriile mixte in Persia, formandu-se ca grup acolo inainte sa migreze spre Europa, si pe de alta parte, un subgrup etnic din India, care exista si astazi.
Noi protestam impotriva utilizarii abuzive a imaginii si limbajului rasist legat de femeile si copiii romi prezentate in mass-media si in discursul public, care contribuie la perpetuarea imaginii stigmatizate a comunitatii noastre, precum si la incurajarea si / sau justificarea abuzurilor impotriva comunitatilor rome.
Avem dreptul la demnitatea umana! Solicitam dreptul de a nu fi "straini" si "sclavi" in propria noastra societate la care toata lumea contribuie! Solicitam dreptul copiilor nostri de a trai intr-o societate multietnica care sa nu se confrunte cu acelasi stigmat cu care ne confruntam noi si parintii nostri!"
Nota redactorului:
Deputatul PDL Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan" (Sursa 9am.ro), iar Guvernul Romaniei a fost de acord cu aceasta initiativa legislativa, fapt care mi s-a parut cel putin surprinzator si in niciun caz aplaudabil pentru o institutie a statului roman.
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9