• Cuvantul "tigan" nu exista in limba romana. Termenul nu a reprezentat niciodata o identificarea nici pentru limba romani, nici pentru persoanele rome, fiind un cuvant profund peiorativ folosit de ceilalti/ non-romi pentru a insulta si dezumaniza romii.
• Termenul "tigan" provine din limba greaca veche, de la "athinganos/ athinganoy", cateva din sensurile pe care acest cuvant le poate lua fiind urmatoarele: "pagan", "eretic", "de neatins" sau "necurat”.
• In Principatele Romane, incepand de la primele documente mentionate in 1385 de la Manastirea Vodita, a fost descoperit termenul roma de "atzigan", care a devenit mai tarziu "tigan". Acest cuvant descria initial un statut social, acela al unui slujitor, nu o etnie.
• "Rom" este un cuvant vechi in limba romana, intotdeauna folosit pentru a descrie etnia romilor, cu toate ca el este un termen stiintific incorect. Potrivit istoricilor termenul deriva din cuvantul Prakriti "dom" , care semnifica "a fi om" si se refera pe de o parte la imigrantii indieni din diferite grupuri etnice ce s-au amestecat si s-au angajat in casatoriile mixte in Persia, formandu-se ca grup acolo inainte sa migreze spre Europa, si pe de alta parte, un subgrup etnic din India, care exista si astazi.
Noi protestam impotriva utilizarii abuzive a imaginii si limbajului rasist legat de femeile si copiii romi prezentate in mass-media si in discursul public, care contribuie la perpetuarea imaginii stigmatizate a comunitatii noastre, precum si la incurajarea si / sau justificarea abuzurilor impotriva comunitatilor rome.
Avem dreptul la demnitatea umana! Solicitam dreptul de a nu fi "straini" si "sclavi" in propria noastra societate la care toata lumea contribuie! Solicitam dreptul copiilor nostri de a trai intr-o societate multietnica care sa nu se confrunte cu acelasi stigmat cu care ne confruntam noi si parintii nostri!"
Nota redactorului:
Deputatul PDL Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan" (Sursa 9am.ro), iar Guvernul Romaniei a fost de acord cu aceasta initiativa legislativa, fapt care mi s-a parut cel putin surprinzator si in niciun caz aplaudabil pentru o institutie a statului roman.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice