IN ACEST ARTICOL:
Concediul maternal se reduce la un an de la 1 ianuarie, asa au decis guvernantii. De asemenea, indemnizatia de crestere a copilului ramane la aceeasi valoare. Pentru mamele care au indemnizaţia in derulare, perioada de indemnizatie ramane de doi ani.

Ce spun femeile despre reducerea concediului de crestere a copilului? Cateva argumente pro reducerea conediului sunt aduse in discutie de catre Tudorina Mihai (membra a Centrului pentru studii de gen FILIA):

"Spuneam intr-un articol precedent ca acest concediu, gresit denumit de o parte a mass media ca fiind <<concediu maternal>> (el teoretic poate fi luat si de tata), are efecte negative asupra femeilor atat in familie, cat si la locul de munca si in societate in general:

1. In familie, a sta acasa full time o perioada de 2 ani face ca femeile sa asume toate treburile casnice (gatit, spalat, curatenie), nu doar treburile de crestere a copilului, iar dupa ce a trecut atata timp cu greu se mai poate reveni la un parteneriat intre soti (daca a existat vreodata parteneriat la aceste munci, barbatul roman fiind educat sa „ajute” din cand in cand).
2. La locul de munca, absenta femeii timp de 2, 4 sau 6 ani, depinde cati copii creste, afecteaza negativ cariera si experienta ei profesionala. Acesta e motivul pentru care multe mame refuza sa stea acasa toata perioada celor 2, 4 sau 6 ani chiar daca au acest drept. In plus, intrucat angajatorii sunt obligati prin lege sa pastreze locul de munca al femeii aflate in concediul de crestere a copilului, se creeaza premizele unei discriminari la angajare (angajatori care se feresc sa angajeze femei tinere care isi doresc copii).
3. In societate, prin incurajarea femeilor sa stea acasa cu copiii in loc sa munceasca remunerat, efectul este de a mentine asocierile femeie-spatiu privat, barbat - spatiu public.
4. Am citit cu stupoare un comentariu din ziarul Gandul care se refera la o anumita misiune predestinata a femeilor, citez: „Daca exista vreo profesie cu adevarat pentru femei aceea este de mama si de sotie devotata. In clipa in care femeia incepe "sa-si construiasca o cariera" si incepe sa se preocupe de "dezvoltarea personala" in loc sa creasca cum se cuvine un copil si sa faca fericit si sa motiveze un sot, si eventual sa mai citeasca si cate o carte, ea deja e "deprofesionalizata”. Ei, exact acest tip de discurs ma preocupa. Nu admit masurile care conduc la conservarea starii de dependenta economica, sociala si simbolica a femeilor. Nu admit sa se induca ideea ca adevarata menire a femeilor e sa aduca prunci pe lume si sa-i ingrijeasca. Copiii au nu doar mame ci si tati, de tati abia daca se vorbeste. Atat femeile cat si barbatii se pot implini prin copiii lor dar si prin munca lor.
5. Pentru ca femeile sa devina egale in sanse (nu numai in drepturi) cu barbatii, ele ar trebui sa aiba posibilitatea sa se desprinda de universul privat al casei dupa o perioada rezonabila de la nasterea copilului".


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri