IN ACEST ARTICOL:
Concediul maternal se reduce la un an de la 1 ianuarie, asa au decis guvernantii. De asemenea, indemnizatia de crestere a copilului ramane la aceeasi valoare. Pentru mamele care au indemnizaţia in derulare, perioada de indemnizatie ramane de doi ani.

Pe de alta parte mi-e destul de dificil sa inteleg aceasta injumatatire ca pe un proces de emancipare acum, in Romania lui 2010. Mi se pare mai mult un act care se vrea liberal, dar care in fapt loveste viitoarea mamica. O fortezi in conditiile in care nu ii oferi crese/gradinite (doar 500 lei pentru bona, e prea putin) sa piarda efectiv bani! Repet, in conditii favorabile economic, da, nu as avea pozitia aceasta. Clar as milita pentru alta lege. Dar acum, cand lipsesc orice masuri sociale legate de maternitate (se platesc pana si vaccinurile si TOT, fara sa intram in alte cheltuieli) nu pot sa vad cum legea asta o sa emancipeze de o sa rupa femeile. Poate gresesc eu".

In acelasi timp, in plan international, discutia este la fel de actuala, insa unghiul de abordare este cumva diferit, fiind luata in considerare mai mult latura principiala a maternitatii si ingrijirii copiilor, in ziua de astazi. Este adus in discutie termenul de "attachment parenting", adica ideologia care le impune parintilor, mai ales mamei, sa fie cu totul si cu totul dedicati nevoilor copiilor, inclusiv decizia de a renunta la job pentru a sta acasa cu cei mici.

"Doar daca nu ai trait pe alta planeta, nu stii ca in ultimii 20 de ani traim un fenomen de maternofiliei", spune intr-un eseu pentru Wall-Street Journal, scriitoarea Erica Jong. "Astazi, biblia ingrijirii copilului a devenit The Baby Book de William si Martha Sears, care trambiteaza <<attachment parenting>> (a fi foarte atasat de copilul tau in procesul cresterii si educarii sale). Pur si simplu esti pus/a in totaliate, in slujba nevoilor copilului tau. Cum faci asta si reusesti totusi sa obtii si suficient de multi bani necesari cresterii copilui, este rareori adusa discutia. Se porneste de la premiza ca esti suficient de bogat/a ca sa iti cresti copilul fara ajutor din afara (n.r. bone, ingrijitoare, bunici)", spune Erica Jong.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri