“In Banglades am cunoscut-o pe Onima, al carui sot i-a turnat acid de baterie pe vagin pentru ca a refuzat sa se prostitueze, pe Rupia, o vaduva care a fost amenintata ca ii va fi confiscat pamantul - ei stiau ca o femeie singura va fi prea inspaimantata si nu va avea forta sa se opuna acestui abuz. Si am cunoscut-o si pe Gonga, care a fost casatorita fortat la 12 ani si care a divortat la 13 ani, fiindca sotul ei nu o considera suficient de atractiva. Calatoria mea a fost socanta, iar suferinta si discriminarea pe care o traiesc aceste femei este inacceptabila. Cred ca 1 Ianuarie marcheaza o zi importanta in viata acestor femei si in viata tuturor femeilor din lume”.
Mai departe, Sarah Turley explica pe scurt importanta pe care o are eliminarea discriminarii de gen, pentru ca la alt nivel, aceasta inseamna in acelasi timp si un pas pentru eradicarea saraciei.
"In tarile aflate in curs de dezvoltare exista milioane de femei si fete care pot si care ar trebui sa joace un rol important din punct de vedere economic in tarile lor, dar nu o fac. Inegalitatea de gen inseamna si saracie care este transmisa din generatie in generatie. De exemplu , in Banglades, familiile sarace care nu au destule alimente, isi hranesc in primul rand copiii de sex masculin pentru ca ei, la randul lor, vor fi cei care vor asigura hrana pentru parinti, la batranete.
Ca rezultat, fiicele sunt nehranite si subnutrite. Cand ajung la varsta de 12-13 ani, sunt fortate sa se casatoreasca si sa aduca pe lume proprii lor copii. Aduc pe lume alti copii bolnavi si subnutriti, pentru ca sanatatea lor este precara. Este un cerc. Care trebuie rupt. In cei 52 de ani de activitate ai organizatiei VSO, voluntarii au observant ca in primul rand, asigurarea sanatatii si a accesului femeilor pe piata fortei de munca, reprezinta in acelasi timp bunastare pentru familiile lor si in acelasi timp crestere economica.
Astfel, impreuna cu organizatia pentru care lucreaza, Sarah saluta infiintarea acestei entitati a ONU, insa pledeaza in acelasi timp pentru o finantare adecvata a acestei institutii care are sansa sa faca diferenta prin demersul pe care si-l propune. Organizatia Natiunilor Unite pentru Femei nu are insa nevoie doar de fonduri ci si de puterea de a cere socoteala guvernelor si celorlalte institutii ale ONU, pentru modul in care si-au indeplinit sau nu, obiectivele in ceea ce priveste asigurarea egalitatii de sanse pentru barbati si femei.
La randul meu, sper din suflet ca aceasta ramnificatie a celei mai de notorietate institutii internationale sa stea cu ochii atintiti si spre activitatea politica si sociala romaneasca, in ceea ce priveste discriminarea de gen, sanctionand drastic, in caz de nevoie.
Foto front si main: gregor_y
de Iulia Sima
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice