Pare un lucru destul de marunt – “albinele sunt atat de mici, pana la urma”. Am si uitat sa ne mai bucuram de natura si nici nu le mai constientizam existenta. Dar, fara sa ne dam seama, albinele mor si astfel, intregul lantul trofic este pus in pericol. Albinele sunt o imensa forta de munca, ele polenizeaza 90% dintre plantele cu care ne hranim.
Mai multe studii stiintifice independente invinuiesc un grup de pesticide care sunt folosite in agricultura si din cauza carora, albinele se imbolnavesc si mor. In tarile in care aceste pesticide sunt interzise, populatiile de albine isi revin, insa cele mai puternice companii producatoare de chimicale fac un lobby foarte agresiv pentru a tine aceste otravuri pe piata, atrage atentia organizatia internationala de lupta pentru cauze nobile, Avaaz.org.
Daca s-ar adopta o rezolutie internationala pentru interzicerea acestor pesticide, s-ar opri astfel si disparitia polezinatorilor. Aavaaz.org ii incurajeaza pe oameni sa semneze o petitie adresata organismelor decizionale din SUA si Uniunea Europeana prin care sa ceara “stoparea imediata a utilizarii pesticidelor de tip neonicotinoid (n.r . aceasta este terminologia in limba engleza). Pentru ca disparitia coloniilor de albine insemna punerea in pericol a intregului lant trofic. Iar daca vom actiona cu precautie chiar acum, am putea sa salvam albinele de la disparitie”. Este cea mai buna sansa a noastra pentru a face presiune la nivelul Statelor Unite si a Uniunii Europene pentru a le cere sa ia atitudine, caci in caz contrar, toata lumea ar putea avea de suferit.
Albinele contribuie la securitatea globala a alimentatiei, iar disparitia lor ar insemna un teribil dezastru biologic. Pana acum, petitia initiate de Aavaaz a fost semnata de peste opt sute de mii de persoane din intreaga lume.
Ca sa ne arate ca nu e deloc de glumit cu aceasta problema, George Langworthy si Maryam Henein au realizat un documentar care ne demonstreaza, din perspectiva unor specialisti intervievati, ce ar insemna pentru umanitate disparitia albinelor. Documentarul a fost facut ca urmare a unei situatii alarmante care a debutat in anul 2006 in nordul Statelor Unite si care poarta denumirea de Colony Collapse Disorder si care a insemnat disparitia brusca si inexplicabila a milioane de albine. Apicultorii europeni au observat fenomene similare in Belgia, Franta, Olanda, Grecia, Italia, Suedia, Germania si Spania, conform Wikipedia.
“Vai de cei care cultiva organisme modificate genetic si cei care stropesc culturile cu substante daunatoare albinelor in timpul cand acestea sunt in floare. Vor da seama pentru tot”, scrie un utilizator roman al forumului pentru apicultori stuparitul.3xforum.ro.
Foto front si main: Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri