A povestit cum in final a reusit sa fuga, dar ii este teama pentru viata ei si a copiilor, dar in acelasi timp este convinsa ca trebuia sa vorbeasca despre toate astea, spre binele viitorului altor femei si a copiilor ei.
“Nu stiu daca le putem ajuta prea tare pe aceste victime”, spune Mahdi, realizatorul acestei emisiuni. “Stii intr-un fel, ca pentru toate aceste femei, suferinta nu se va sfarsi niciodata”.
“Dar putem sa aratam viata acestor persoane, ca exemplu pentru oameni. Sunt sigur ca asa putem sa aducem schimbari in viata femeilor afgane”. Mahdi spune ca aceasta idee i-a venit inspirat de mama sa: “In mintea si in ochii oamenilor, munca ei este poate insignifianta chiar daca ea a facut mai mult decat mine. Si nu vorbesc doar despre mama mea, vorbesc despre toate mamele din Afganistan. Cred ca sunt mii de mame care traiesc in situatii similare, nu au limba, nu au voce sa vorbeasca despre ceea ce le face sa sufere”.
CNN arata in aceeasi masura, faptul ca aceasta emisiune este fundamenta foarte mult pe ideea de apararea a drepturilor omului, intrucat in studio sunt prezenti de asemenea, experti religiosi, experti legali, de asemenea militanti pentru drepturile omului, care ofera sfaturile si opiniile lor, in legatura cu diversele situatii confesate.
Chiar daca situatia femeilor din Afganistan s-a mai imbunatatit de la inlaturarea regimului opresiv taliban, femeile au fost tratate aici ca obiecte, de secole.
Cel putin 59% dintre casatoriile efectuate in Afganistan, potrivit unui ultim sondaj non-guvernamental, au fost casatorii fortate. Dintre acestea, 30% erau “badal”, adica schimburi. Este un obicei care se refera la faptul ca un barbat isi ofera fiicele, sau alte femei din familie, in schimbul altor fete din alte familii, in scopul casatoriei. Intr-un procent de 17%, casatoriile au fost incheiate sub forma de compensatie pentru crime savarsite de anumiti membri ai unei familii asupra unor membri din alte familii.
“Sunt multe realitati dureroase in Afganistan”, spune Mahdi, realizatorul TV-show-lui “Niqab”. “Dar cand vorbesti despre aceste realitati in public, sunt convins ca vei soca. Eu am fost socat”.
Mai multe informatii despre Afganistan si femeile afgane, pe site-ul www.afghan-web.com
Foto main si front: Isafmedia
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară