In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic: tara noastra se afla pe primul intai in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind in Romania de 3 ori mai mare decat media europeana (sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii). Cele mai afectate sunt femeile tinere (cu varste intre 15 si 44 de ani), cancerul de col uterin fiind principala cauza de mortalitate prin cancer la aceste femei din Romania. O statistica extrem de ingrijoratoare arata ca 53% dintre femeile intervievate in cadrul unui studiu (realizat de Gfk si dat publicitatii in 2009) nu cunosc nicio metoda de prevenire a acestui tip de cancer.
Statisticile anuale inregistreaza peste 40.000 de romance avand diagnosticul de cancer de col uterin; multe din ele sufera fizic si emotional, impreuna cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigatiilor, terapiei, alterarii modului de viata. Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.
“Cancerul de col uterin inseamna ca pierdem 6 romance in fiecare zi din cauza acestei boli. Dar mai inseamna si ca in fiecare an avem zeci de mii de femei care sufera interventii chirurgicale si terapii uneori cu impact asupra intregii lor vieti si cine stie cate alte femei trec prin stresul de a astepta cu infrigurare un rezultat la analize ce va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme in cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sanatate cheltuie bani care ar putea fi indreptati in alte directii daca aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti.
Prevenirea primara acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determina cancerul de col uterin - infectia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice (cauzatoare de cancer). Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmata de testare periodica Babes-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%3.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară