Exact asa s-a intamplat in data de 13 februrarie 2011, dar nu in orasele din Romania, ci in cele din Italia, unde peste un milion de femei, alaturi de familiile lor, au iesit in strada pentru a cere demisia lui Berlusconi si dreptul de a nu le mai fi terfelita imaginea.
Urmaream cu infrigurare in acea duminica, desfasurarea extraordinara de forte din Italia cu ajutorul La Repubblica.it, publicatia care a sustinut masiv protestul. Simteam ca mi-ar fi placut sa fiu acolo dar mai mult mi-ar fi placut sa am certitudinea ca vreodata se poate intampla si la noi asa ceva. Femei romance constiente de jignirile si indiferenta cu care sunt tratate, sa iasa in strada pentru a arta ca nu sunt invizibile si ca ele conteaza. De fapt, mi-ar placea ca romanii (indiferent de sex) sa isi ascuta mai ferm simtul civic si cultura protestului, pentru ca, doar in felul acesta le putem arata politicienilor ca existam si ca nu suntem mase de manevra. Dar despre acest aspect, poate intr-o alta discutie.
Acum ar trebui sa vedem cum femeile italiene au atras atentia in toata lumea, cu uimitoarea lor luare de pozitie. Ceea ce s-a intamplat in Italia poate fi considerat un exemplu pentru noi toate, pentru noi toti. Stirea protestului din Italia a fost tinuta pe prima pagina a tuturor publicatiilor straine care au salutat aceasta miscare de forte. "Credo proprio che le donne abbiano dato un grande segnale al risveglio dell'Italia" (Cred cu tarie ca femeile au dat un semal puternic pentru trezirea Italiei), a declarat fostul premier Romano Prodi, in ziua marelui mars pentru demnitate.
Berlusconi, ajunge!
13 februarie a fost ziua in care italiencele au spuns: “Gata, Berlusconi!” (Basta, Berlusconi!) si "Vrem o tara care sa respecte toate femeile".
Italia este un exemplul ideal ce ne arata ca modul in care femeile sunt tratate la nivelul cel mai inalt se reflecta si prin modul in care ele sunt tratate la nivelul intregii societati. In Italia, conform statisticilor, doar una din doua femei are un loc de munca. Problema este raportul pe care barbatii de la putere dar chiar si cei de acasa, il au cu femeile. Italiencele nu mai vor sa traiasca o "telenovela" creata chiar prin legitimitatea pe care o da Puterea, sexualizarii femeii. La televizor si in politica, italiencele nu vad decat atat: ca rolul femeilor este acela de escorta sexy in preajma unui barbat imbracat in costum. Iar prin toate scandalurile sexuale pe care le traieste cu nonsalanta premierul Silvio Berlusconi, acesta nu demonstreaza decat care este opinia sa in legatura cu rolul femeii in societate: unul pur decorativ, un obiect de satisfacere a nevoilor sexuale.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural