8 Martie 2011 publicat în Social 6 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Anul acesta se implinesc 100 de ani de cand a fost celebrata pentru prima data, Ziua Internationala a Femeii. Primim flori, cadouri, ne simtim in centrul altentiei si asta ne aduce zambete pe buze. Dar stim noi oare, ce insemnatate aduce cu sine sarbatorirea lui 8 Martie?

Din pacate, cu timpul, ceea ce trebuia sa fie o sarbatoare a realizarilor politice, economice si sociale ale femeilor din trecut si din prezent, s-a transformat intr-o zi in care primim flori, bomboane si... cam atat.

Totusi, pentru ca noi sa primim astazi flori, acesta fiind de cele mai multe ori un gest golit de orice fel de semnificatie, cu un secol in urma, au murit femei, cerand conditii mai bune de munca si dreptul de a vota.

1857

Originea Zilei Internationale a Femeii o gasim la mijlocul secolului XIX, intr-o perioada a industrializarii, o perioada de mari turbulente sociale, o perioada a ideologiilor radicale si a unei explozii demografice. In data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de imbracaminte si textile au iesit in strada pentru a protesta impotriva conditiilor inumane de munca si a salariilor foarte mici.

Politia le-a atacat foarte violent pe protestatre pentru a le dispersa. Doi ani mai tarziu, tot in luna martie, aceleasi muncitoare au format prima uniune muncitoreasca, cu scopul de a se autoproteja si de a face presiuni pentru obtinerea unor drepturi de baza, la locul de munca.

1908-1910

In data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au marsaluit la New York, cerand sa le fie micsorata ziua de munca, salarii mai bune, dreptul la vot si incetarea exploatarii copiilor pentru munca. Sloganul lor era: “Paine si Trandafiri”, painea simbolizand securitatea economica iar trandafirii, o imbunatatire a calitatii vietii lor. Aceasta miscare pentru drepturi a femeilor, care se petrecea la inceputul secolului XX, a fost curand asimilata de catre miscarea socialista. In luna mai a aceluiasi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminica a lunii februarie sa devina Ziua Nationala a Femeii.

Astfel, prima Zi Nationala a Femeii a fost celebrata in Statele Unite in data de 28 Februarie 1909.
La nivel international, organizatiile socialiste din intreaga lume s-au intalnit in anul 1910, la Copenhaga, in Danemarca. In cadrul acelei intalniri, Internationala Socialista a propus o Zi Internationala a Femeii. Propunerea a venit din partea Clarei Zetkin, o socialista germana, care a propus ca aceasta zi sa marcheze greva muncitoarelor din Industria textila, de la New York, din anul 1857. Propunerea a fost intampinata cu entuziasm la aceasta conferinta unde au participat peste 100 de femei din intreaga lume, inclusiv primele trei femei alese vreodata in parlamentul Finlandei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri