IN ACEST ARTICOL:
Ce facem in Romania pentru femei? Ce facem noi insine si ce fac reprezentantii nostri politici? In ceea ce ne priveste pe noi, s-a coagulat un nucleu al constiintei civice ce incepe sa fie din ce in ce mai activ, pentru revendicarea drepturilor femeii.
Asadar, dragele noastre, sa nu ne multumim asteptand mici atentii de ziua noastra, haideti sa fim mai vocale, mai vizibile. Haideti sa ne cerem drepturile!

Vrem reprezentare, nu doar flori si martisoare!

"Ziua Internationala a Femeii a fost un prilej de a pune in lumina problemele cu care femeile din Romania continua sa se confrunte, unele din aceste probleme fiind agravate in ultima perioada de criza economica, de lipsa de interes politic si de politici publice inadecvate", scrie Blogul Medusei.

Centrul FILIA, organizatie nonguvernamentala din Bucuresti care militeaza pentru egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati, atrage atentia asupra catorva din aceste probleme si situatii dezavantajoase:
• Femeile din Romania sunt mai prost platite pentru aceeasi munca.
• Femeile din Romania constituie majoritatea angajatilor din sectoarele bugetare cu salariile cele mai mici: asistenta sociala, invatamant, sectorul medical.
• Femeile din Romania au risc de saracie mai crescut decat barbatii.
• Femeile din Romania sunt expuse violentei domestice in crestere (aproape dubla fata de 2005-2006).
• Femeile din Romania indeplinesc majoritatea muncilor in gospodarie - calca, spala, matura, gatesc si a sarcinilor de ingrijire: a copiilor, a batranilor, a bolnavilor - neplatite si nevazute (ocupand un loc « fruntas» in Europa in ore de munca domestica).
Implicarea reprezentanţilor politici in gasirea de solutii care sa conduca la ameliorarea acestor situatii este aproape nula. In ultima perioada s-a inregistrat un regres in ceea ce priveste respectarea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in raport cu Uniunea Europeana in asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati. Situatia actuala ne arata ca:
• Politici si bugete pentru asigurarea egalitatii de sanse (garantata prin Legea nr. 202/2002) NU sunt implementate, iar Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati a fost desfiintata.
• Salariile, oricum scazute, din asistenta sociala, invatamant, sectorul medical au fost scazute sau nu au mai fost platite.
• Indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copiilor a fost scazuta.
• Prevederile privind concediul parental au fost supuse unor modificari severe, nepermis de bruste si defavorizante pentru femei.
• Servicii de ingrijire (crese, gradinite, centre) accesibile NU sunt subventionate corespunzator de stat.
• Agentia Nationala pentru Protectia Familiei a fost desfiintata in 2010 iar violenta domestica a fost data uitarii.
• Adaposturi pentru victimele violentei domestice nu sunt subventionate de stat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 1.11-Lună Nouă în Scorpion cu 10X putere eliberatoare! Lacrimi nu pentru că ai fost slab, ci prea puternic pentru prea mult timp Astratex are o nouă colecție unică de lenjerie intimă. Answear.LAB lansează noua colecție manifest, NO REGRETS, dedicată femeilor curajoase, fascinante și hotărâte

Reprezentantii politici le-au spus femeilor in 2010:

• ca pampersii sunt un moft.
• ca ingrijirea copiilor in concediu parental inseamna „a sta acasa” .
• ca adaposturi pentru femei victime ale violentei domestice nu pot „apasa” bugetul de stat.
• ca gradinite, crese sau centre de ingrijire nu vor fi subventionate suficient... sa se descurce „familia” singura. Familia pe care, le asigura ei, o respecta si o iubesc.
• ca institutiile responsabile pentru asigurarea egalitatii de sanse si a combaterii violentei domestice trebuie desfiintate.
• ......despre diferentele de venit dintre femei si barbati nu vorbesc si nu ii intereseaza

Textul de mai sus reprezinta continutul fluturasilor ce au fost impartiti la metrou in data de 8 martie 2011. Cei mai multi oameni pastrau aceasta foaie de hartie in geanta, multi ne cereau explicatii suplimentare, altii ne transmiteau felicitari, ceea ce inseamna ca sensul celor spuse este unul sonor si ca lipsa reprezentativitatii femeilor in politica romaneasca este o problema actuala.

S-a lansat PERSON-A, un nou brand de modă românesc Răsfăț culinar de Ziua Îndrăgostiților: 23 de idei creative de mâncare festivă cu un aspect irezistibil McDonald’s celebrează Ziua Internațională a Profesorului și invită cadrele didactice pe 4 octombrie să se bucure de o cafea

“Nevoile si interesele femeilor, ca cetatene cu drepturi si obligatii, nu sunt reprezentate corespunzator la nivel politic in Romania. Pentru femei nu sunt suficiente flori si martisoare de 8 Martie, ci este nevoie de o reala reprezentare politica care sa le imbunatateasca viata si perspectivele de viitor”, spune Tudorina Mihai, membra FILIA si participanta la aceasta actiune si autoare a celui mai apreciat blog feminist - Blogul Medusei.

de Iulia Sima

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri