De altfel, statisticile arata foarte clar ca in aceasta problematica, cea mai buna solutie nu este condamnarea avortului pe toate planurile, inclusiv cea legala (care mai mult, dupa cum am vazut, inseamna o controlare politica a trupului femeiesc), ci educatia sexuala adecvata.
Avem nevoie de principii sanatoase, este adevarat. Nimeni nu exclude, de exemplu, valorile familiei si ale importantei pe care familia trebuie sa o joace in societate, acesta fiind unul dintre punctele argumentarii celor de la ProVita! Dar oare, interzicerea si stigmatizarea avortului, interzicerea si stigmatizarea metodelor contraceptive, nu inseamna chiar o incalcare a dreptului fiecaruia de a-si intemeia o familie sanataoasa, nemarcata de evenimente nefericite? Din toata aceasta discutie despre interzicerea avortului se omite, fara bune intentii, dramele pe care le traiesc femeile mai ales, dar si partenerii lor.
Impingand nivelul educatiei sexuale si contraceptive in randul adolescentilor si tinerilor, in tari ca Belgia, rata avorturilor a ajuns sa fie foarte scazuta. In general, in tarile din Nordul Europei rata avortului este foarte scazuta. Restrictiile legale nu afecteaza incidenta avortului, subliniaza Guttmacher Institute, intr-un studiu publicat in anul 2011 si accesibil intr-o formula rezumata pe site-ul www.top5ofanything.com. De exemplu, rata avortului in Africa, unde avortul este interzis, este 29, in timp ce in Europa, unde acesta nu este interzis, este 28. Rezulta in mod cert ca nu interzicerea avortului este cea mai buna solutie!
"Restrictia avortului este un produs al unei societati patriarhale. Interzicerea nu reprezinta o solutie. Ca alegerea femeii sa fie o alegere morala, aceasta trebuie sa fie libera sa aleaga", subliniaza si Laura Candidatu, intr-un editorial pentru FeminismRomania.
Comentariu de Iulia Sima
Foto front, main si interior articol: WeNews
*Asociatia Fat-Frumos-si-Cand-Vreau-Eu este un grup informal ce reuneste persoane din
diverse sfere de activism social si care impartasesc interesul pentru dreptate reproductiva. Grupul a fost inființat in urma unoriîntalniri recente si definitivat in contextul spatului de lucru ocupat la fostul sediu CNDB (Centrul National al Dansului Bucuresti).
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară