Este un privilegiu acesta pe care il au barbatii, de a merge pe strada si de a-si permite sa le hartuiasca pe femeile ce le atrag privirile, este vorba despre un soi de indoctrinare. “Si nici nu mai stii cand acel <<pisi-pisi>> se poate transforma intr-o scena agresiva”, spune Emily May.
Iar hartuirea stradala variaza de la o tara la alta. In Marea Britanie si Statele Unite, majoritatea femeilor vor experimenta mai ales fluieraturi si strigate dar in multe parti ale lumii, acestea pot sa se transforme in pipaieli sau asalt sexual.
Dar totusi, de ce barbatii le hartuiesc pe femei pe strada?
"...nu pot sa zic decat ca am resentimente puternice fata de acesti indivizi, repulsia creata de ei si de momentele in care ii zaresc in <<elementul lor>> nu poate fi pusa-n cuvinte. Ma simt singur intre cei de acelasi sex cu mine in aceasta cauza", imi marturiseste un prieten a carui parere despre incriminarea hartuirii, o cunosteam.
“Hartuirea stradala se intampla pentru ca societatea o permite si pentru ca a scuzat-o cu replica <<barbatii sunt barbati>>”, spune Maggie Hadleigh-West, activista si realizatoare de filme, pentru BBC. “In sens cultural, barbatii au fost indoctrinati cu aceasta scuza si astfel, a devenit un privilegiu pentru ei, acela de a merge pe strada si de a-si permite sa isi imagineze tot felul de lucruri in legatura cu o femeie. Societatea nu a corectat acest comportament”, spune aceasta.
Kathrin Zippel, specialista in sociologie la Universitatea Northeastern, confirma: “Fiindca societatea a perpetuat acest obicei ca pe o norma culturala, barbatii au tendinta de a se angaja in hartuirea stradala, acesta fiind un alt mod prin care isi pot afisa masculinitatea. De cele mai multe ori, nu este vorba despre femei, ci despre barbatii care incearca sa isi demonstreze masculinitatea in fata celorlalti barbati".
Vom putea vreodata sa stopam asalturile publice?
In unele tari au fost luate masuri in privinta hartuirii, facandu-se presiune la adresa autoritatilor din orase. De exemplu, in tari ca India sau Japonia au fost create mijloace de transport in comun destinate doar femeilor, pentru ca acestea sa poata evita episoade ale hartuirii. Dar exista critici pentru astfel de solutii, care sunt considerate “de moment”, acestea neputand rezolva adevarata problema.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice