"Eu cred ca segregarea femeilor si barbatilor in public este extrem de problematica. Pe termen scurt aceasta ar putea fi o solutie, insa s-a observat ca totusi, femeile care se urca in mijloace in comun mixte, ajung sa fie chiar mai rau hartuite fiindca in jurul lor vor fi in acelasi timp, mai putine femei”, explica Kathrin Zippel.
Holly Kearl, fondatoarea site-ului Stopstreetharassment.co sugereaza ca mai intai sa fie studiata problema particulara a hartuirii, in functie de fiecare oras in parte, pentru ca mai apoi sa se gaseasca solutii. De exemplu, in campusul unui colegiu din Statele Unite, consiliul de administratie a decis sa ilumineze mai bine strazile din jurul colegiului si sa modifice designul statiilor de autobuz.
De asemenea, subliniaza Kearl, nu toti barbatii adera unui astfel de comportament, de aceea este esential sa ii convingem pe acestia sa se alature miscarii pentru stoparea hartuirii.
"Trebuie sa ni se alature si barbati. In societatea noastra este extrem de simplu sa transformi femeia in obiect sexual si este important sa ii convingem pe barbati sa realizeze ca orice femeie pe care o hartuiesc este mama, sora sau fiica cuiva si ca ea este o persoana care merita respect”, spune Holly, citata de BBC. “Atunci cand barbatii sunt treziti la aceasta realitate, mai ales de catre femeile pe care le iubesc, ei pot sa auda si sa vada cele ce se petrec. Devine o responsabilitatea individuala iar barbatilor chiar le pasa”, completeaza si activista Hadleigh-West. “Am vazut o imens de mula schimbare in constiinta barbatilor in legatura cu acest aspect”, subliniaza ea cu optimism.
Atunci cand barbatii capata constiinta in legatura cu actele savarsite de ei sau de prietenii lor, atunci se creaza un fel de schimbare la nivel cultural. Daca un barbat simte ca "pis-pis-ul" adresat unei femei nu ar putea fi acceptat de catre prietenii sai, este mult mai putin probabil ca el sa se preteze la asa ceva. Dar cum spunea si prietenul meu, multi barbati inca se simt extrem de stingheri in aceasta cauza...
In ceea ce priveste spatiul romanesc, demersurile pentru constientizarea si stoparea hartuirii stradale sunt cvasi-inexistente, pentru ca in aceeasi nota aici, acest gen de intamplari sunt considerate absolut normale. Cu foarte mare dificultate, am reusit totusi sa descopar un site care incurajeaza femeile sa isi scrie marturiile in legatura cu episoadele de hartuire traite, fie pe strada, la scoala sau la birou... Site-ul se numeste www.proiect-marturii.ro. Resursele si recomandarile de pe acest site sunt foarte vaste si fac referire la proiecte si oameni intervievati si de catre Bbc.co.uk. Site-ul romanesc Proiect-marturii face referire inclusiv la filmul "War Zone" al regizoarei Maggie Hadleigh-West, citata mai sus.
Nota: *Marturia despre episodul hartuirii in autobuz ii apartine autoarei acestui articol. Povesteste si tu, experientele tale!
Foto front si main: Wracer
de Jullie S.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri