Subiectul unui articol despre cele mai proeminente figuri feminine ale lumii islamice era extrem de tentant si inca este, insa odata cu protestele care au loc in lumea musulmana, modul in care le privim pe reginele Islamului se schimba. In Vest, ele sunt considerate figuri ale schimbarii, in tarile lor ele sunt condamnate pentru extravaganta si lux.
Cine sunt aceste femei? De ce le admiram atat? Si cat de mult isi reprezinta ele popoarele? – Aceasta este o noua intrebare, ivita odata cu protestele impotriva dictaturilor din Orientul Mijlociu...
In ultimele luni, lumea islamica este zguduita de miscari revolutionare si de proteste ale oamenilor simpli care cer o viata mai buna si alegeri democratice, ceea ce ne da de gandit in legatura cu statutul familiilor conducatoare din aceasta parte a lumii si implicit in legatura cu aceste femei nelipsite de la toate evenimentele pline de glam din America sau Europa.
Privim cu teama si in acelasi timp cu foarte mare curiozitate spre Orientul Mijlociu. Este o lume straina de noi ce imbratiseaza o cultura mult diferita. Ce asteptari avem atunci cand privim spre femeile din lumea musulmana?
Din partea vesticilor, aprecierea vine atunci cand aceste societati par sa se ralieze, incet-incet, valorilor noastre, aceasta miscare fiind considerata o “aderare la modernitate”. Privite din departare, reginele Orientului Mijlociu primesc extrem de multa admiratie si adoratie, tocmai din acest motiv. Ele s-au rupt de valori traditionale, demonizate aici si s-au apropiat de Vest.
Auzim des vorbindu-se despre Regina Rania a Iordaniei, despre Asma al-Assad, una dintre cele mai elegante femei la momentul actual, ea fiind prima-doamna a Siriei, despre Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned ce-a de-a doua sotie a emirului din Qatar, supra-numita si “regina in pantaloni”, dar si despre Lalla Salma Bennani, prima "Alteta Regala" a Marocului.
Ele sunt frumoase, extrem de bogate, inteligente si in acelasi timp simboluri reprezentative pentru emancipare in tarile lor. Aceasta fascinatie exercitata de catre reginele Orientului Mijlociu este reflectata in multitudinea de articole care le sunt dedicate mai ales in revistele glam ale Vestului. Ele apar in publicatii celebre ca Vogue, Glamour, Forbes sau Huffington Post, fiind considerate un exemplu al emanciparii si al bunului-gust.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice