Aceasta este una dintre stirile sociale ale momentului care a fost preluata pe toate site-urile. Prea putin au fost comentate insa, aceaste informatii ingrijoratoare. Gabriela Cretu (politiciana) comenteaza pe pagian ei de Facebook spunand ca este extrem de greu sa luptam cu o problema pe care majoritate populatiei o considera normalitate.
Doar o treime din victimele agresiunii domestice au curajul si posibilitatea sa se adreseze autoritatilor, in mare parte din cauza factorilor economici care ii leaga financiar de agresor, mai arata cercetarea efectuata de Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).
Femeile abuzate, spun specialistii, nu au la cine sa apeleze si nici unde sa se duca dupa ce cad victime ale violentei domestice. In aceste conditii, mii de femei din Romania traiesc sub teroare, la fel si zeci de mii de copii, victime directe sau colaterale ale violentei domestice, scrie Realitatea.
"Daca 50% dintre romani considera ca a-si lovi partenerul de viata este ceva normal, cred ca, in realitate, cazurile de abuz sunt de 10 ori mai numeroase decat arata studiile", a declarat psihologul Silviu Ionita, potrivit aceluias site de stiri.
De ce recurg romanii la violenta?
Actele de violenta in familie au fost depistate cu precadere in zona rurala. In urma unui studiu efectuat in 2008 in cadrul unor comunitati rurale, specialistii au observat ca anumite incalcari ale regulilor de convietuire sociala sunt puse pe seama consumului de alcool, infidelitate, lipsa de respect fata de parinti, sau neindeplinirea responsabilitatilor casnice.
Mai mult, aproape jumatate dintre cei chestionati pledeaza pentru mentinerea unitatii familiei, chiar daca partenerii au un comportament violent care afecteaza dezvoltarea copiilor. In acelasi timp, 16% dintre respondenti apreciaza ca este mai bine sa induri bataile decat "sa ajungi de rasul lumii despartindu-te", arata 9am.ro.
Un sfert dintre respondenti cred ca o palma din cand in cand nu afecteaza relatia de cuplu, iar lovirea sotiei de catre sot este uneori justificata in opinia a aproximativ 20% dintre respondenti. Totodata, educarea si disciplinarea copiilor in mediul rural include frecvent lovirea acestora, chiar daca acest fapt este cu greu recunoscut.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate