In afara de factorii naturali care diferentiaza un individ de altul, un grup tribal de altul sau o rasa de alta, exista factorul cultural. Acesta se manifesta mai ales la fiinţele umane, factorii biologici sau instinctuali jucand pentru acestia un rol neinsemnat in dezvoltarea personalitatii lor.
Diferentele biologice precum pigmentul pielii nu pot sa ne spuna nimic despre personalitatea unui individ, cu excepţia faptului ca individul este negru, alb sau galben. Astfel, un afro-american poate avea mai multe in comun cu un american alb decat cu un etiopian, desi primul si cel din urma sunt biologic similari. Un italian si un danez pot avea aceeasi culoare, cu mici diferente de nuanta, dar patternurile lor comportamentale sunt evident diferite. Psihologii si sociologii ne spun ca exista tipuri rasiale categorizate prin caracteristici nationale sau stereotipuri. Prin urmare, in America, de exemplu, anumitor grupuri rasiale le sunt atribuite anumite stereotipuri, lucru ce ii diferentiaza pe acestia de alte grupuri. Se presupune ca negrii sunt inferiori din punct de vedere al capacitatilor mentale, dar inzestrati cu capacitati sexuale superioare. Despre evrei se spune ca sunt zgarciti, dar inteligenti si aaa mai departe. Aceste stereotipuri sunt folosite numai pentru a rationaliza un grup etnic intr-o relatie negativa cu un altul. Aceasta atitudine etnocentrica, a unui grup rasial impotriva altuia sau a unui grup etnic impotriva altuia, se gaseste in aproape fiecare societate.
Un indigen modern
In prezent exista peste 8000 de comunitati culturale in lumea intreaga. Dintre acestea, cel putin 5000 sunt indigene. Peste jumatate din cele indigene se afla in Africa, variand ca statura de la pigmeii foarte scunzi pana la inaltii masai, fiecare cu propria traditie si cultura.
Pentru a intelege mai bine conceptia pe care noi, oamenii moderni, ne-am format-o despre populatiile indigene din Africa, va voi prezenta o intamplare relatata in cartea lui Lotte Hughes, The no-nonsense guide to indigenous peoples.
„O turista de varsta a doua din America si un tanar masai s-au ciocnit unul de celalalt in fata intrarii unui hotel luxos din rezervatia Ngorongoro din Tanzania. Asta se intampla prin anul 1983. Masaiul, pe nume Taté, tinea in mana o copie a romanului lui George Orwell, „1984”, pe care se intampla sa o citeasca la vremea respectiva. Era imbracat intr-o kanga rosie si impodobit cu multe bijuterii traditionale, aratand din cap pana in picioare ca un om din tufis – si totusi purtand cu el un simbol al modernitatii si civilizatiei.
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară