Romania a devenit foarte curand teritoriu important de tranzit pentru traficul de fiinte umane, in Uniunea Europeana. Victime chiar si de 12 ani sunt traficate prin Romania si provin din tari indepartate ca Honduras, Afganistan, Congo sau China, potrivit Not For Sale, o retea globala care lupta impotriva sclaviei umane. Odata ajunse in Romania, victimele sunt duse mai apoi in UE.
Traficul de fiinte umane este o grava problema sociala
Organizatia Not For Sale, care isi are biroul central in San Francisco, a identificat tara noastra ca "punct fierbinte al traficului de fiinte umane". In anul 2010, echipa din Romania a Not For Sale a intervenit in peste 140 de cazuri. Dar mai mult decat sa fie o tara de tranzit, Romania este si o tara de provenienta pentru foarte multe victime ale traficului de fiinte umane. De exemplu, in acest moment, aproximativ trei din patru prostituate din Olanda provin din estul Europei, din tari ca Romania, Bulgaria sau Ungaria, potrivit unei retele anti-trafic din Amsterdam.
Persoanele cele mai tinere sunt si cele mai vulnerabile acestei forme de sclavie contemporana. Fete tinere dar si baieti sunt folositi pentru prostitutie, sunt obligati sa cerseasca, sa intre in industria pornografica sau, in cazul fetelor, sa devina mame surogat.
“In ultimii ani am vazut un aflux de tinere fete din Estul Europei, fortate sa se prostitueze”, spune Toos Heemskerk, directoarea centrului anti trafic din Amsterdam - Scarlet Cord. "Lipsa oportunitatilor pentru un job acasa, le transforma pe tinerele fete in tinte pentru deceptiile pe care traficantii le ofera”, spune ea.
“Am fost socat de amploarea fenomenului si de numarul victimelor cu care au lucrat operatorii nostri din Romania”, spune si presedintele international al Not For Sale, David Batstone. “Este atat de trist sa vezi aceste tinere fete cum sunt vandute in vitrinele unei strazi din Amsterdam, pentru ca mai apoi sa dai de urma originilor pe care le au in Romania”.
“Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, s-au deschis noi posibilitati pentru traficanti", explica si Mariana Petersel, directoarea operatiunilor Not For Sale din Romania . “Traficantii folosesc acte de identitate false si ii mituiesc pe vamesi pentru a reusi sa duca victimele in tarile vestice”, explica Petersel.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural