Postul de televiziune arab Al Jazeera vorbeste despre Manal Al-Sharif, preluand parti din video-ul postat de ea pe YouTube:
Manal al Sharif este lidera unui grup care militeaza online pentru dreptul femeilor din Arabia Saudita de a conduce masina. Femeile din aceasta tara au demarat o campanie denumita "women to drive", cerand acest drept. Ele spun ca vor organiza proteste simbolice pentru data de 17 iunie.
Potrivit unui articol semnat de Human Rights Watch, ofiterii de politie din Arabia Saudita au arestat-o pe al-Sharif in data de 21 mai si au retinut-o initial pentru doua ore. In data de 22 mai, ea a fost din nou arestata fiindca a postat acel video pe YouTube. In acest moment, femeia se afla in detentie in inchisoarea Dammam.
Nu exista o lege politica care sa interzica femeilor sa conduca masinile in Arabia Saudita ci interdictia este bazata pe o fatwa, adica o lege religioasa invocata de catre clerici guvernamentali care spun ca femeile nu au voie la volan. Astfel, autoritatile din Arabia Saudita interzic femeilor sa stea pe scaunul soferului si refuza sa le emita acestora carnete de conducere, chiar daca, ocazional femeile mai conduc fara sa fie arestate. Al-Sharif conducea folosindu-se de un carnet obtinut in strinatate.
Manal al-Sharif are 32 de ani si este specialista in tehnologia informatiei la Arnaco, un mare conglomerat saudit pentru extragerea petroului. In acelasi videoclip pe care l-a postat pe YouTube, Manal a povestit cum a plecat intr-o seara foarte tarziu de la serviciu si nu a mai gasit un taximetrist care sa o duca acasa. L-a sunat pe fratele ei, insa acesta nu i-a raspuns... a fost nevoita ulterior sa isi angajeze un sofer, insa nu toate femeile saudite isi pot permite aceasta, a subliniat ea.
Au mai fost incercari prin care autoritatile au fost persuadate pentru a ridica interdictia ca femeile sa sofeze. Cu toate ca regele Abdullah, Printul Sultan si Ministrul Afacerilor Externe au discutat aceasta propunere, nu a fost facut nimic in acest sens.
"Regele Abdullah ar trebui sa sfarseasca acest statut al Arabiei Saudite de singura tara din lume care le interzice femeilor sa urce la volan”, considera Human Rights Watch. “Asa cum predecesorii sai au facut schimbari in ceea ce priveste dreptul femeilor la educatie, la fel ar putea face Regele Abdullah, ridicand aceasta interdictie”.
Foto front si main:By H1N1 /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară